Bichon havanais-valpen Millie: ”Jag drömmer om att göra världen till en bättre plats”

Även om man är en liten hund kan man alltid drömma stort. Det menar hundvalpen Millie som hoppas på att få leva ett långt och härligt liv där hon kan bidra med att göra skillnad, varje dag.

Dagens Dagblad träffar Mille när hon är ute på sin morgonpromenad. Hon är en tre månader gammal valp av sorten bichon havanais och har fullt upp med att hinna hälsa på både människor och hundar. Men Millie tar sig gärna tid att dela med sig av sina tankar om meningen med livet.

Millie föddes hos en uppfödare på Nordlappland och flyttade sedan till Båstad för lite mindre än en månad sedan. Där bor hon numera tillsammans med Birthe i en liten lägenhet inne i stan. Det är hon glad för.

“Birthe är lite ensam så det känns underbart att jag kan finnas där för henne. Redan efter att ha bott några veckor hos henne kan jag tydligt se att hon njuter mer av livet nu, säger hon.”

Motion och social interaktion

Birthe lider av artrit och har länge haft nedsatt rörelseförmåga. Så Mille gör sitt bästa för att motivera Birthe till regelbunden vardagsmotion.

“När jag vill ut sätter jag mig vid dörren och gläfser lite försiktigt samtidigt som jag lägger huvudet på sned. Då ler Birthe och tycker jag ser söt ut och då blir det enklare för henne att ge sig ut” förklarar Mille som även arbetar med att få Birthe till att interagera mer med andra människor.

“Här inne i centrum går folk tätt förbi varandra utan att riktigt se på varandra. Därför hittar jag alltid några som Birthe kan prata med en liten stund. Jag drar lite i kopplet så att hon hamnar i närheten av en grupp människor och sedan tittar jag dem rakt i ögonen och viftar ivrigt på svansen tills de får syn på mig. Först klappar de mig men det slutar alltid med att de får en liten pratstund med Birthe.”

Kan inte rädda världen

Millie är fullt medveten om att hon inte kan rädda hela världen. Likväl är hon nöjd med sin insats.

”Som en hund har man begränsade möjligheter. Jag kommer exempelvis inte ut om inte Birthe följer med och jag sover stora delar av dygnet. Men jag arbetar målinriktat och har till exempel redan hjälpt Birthe övervinna sin ångest för uteliggarna som sitter på bänken utanför hennes lägenhet” säger hon.

“På så vis gör jag den lilla del av världen som jag faktiskt kan påverka lite bättre än den hade varit om jag inte hade funnits. Om andra bara tänkte likadant skulle vi tillsammans kunna göra stor skillnad även om var och en av oss bara kan göra lite grann.”

Svenska kennelklubben kräver barnomsorg

Barnomsorg, rätt till hundens första sjukdag och valpbidrag. Det är målen för Svenska kennelklubben som förhandlat med regeringen under de senaste veckorna om att säkra

error: Innehållet är skyddat!