Regeringen skärper greppet: nu måste du visa upp coronapass för att bli testad

Den ökande smittan gör ytterligare åtgärder nödvändiga, säger statsminister Magdalena Andersson, som nu kommer att införa ett krav på coronapass på alla testplatser i Sverige.

Svenskarna har redan vant sig vid att behöva visa upp coronapas och använda munskydd i stormarknader och i kollektivtrafiken. Men infektionen fortsätter att öka, och med hotet från den ännu mer smittsamma Omikron-varianten behövs ytterligare restriktioner.

Regeringen planerar därför att från och med nästa vecka införa ett krav på ett giltigt coronapass på alla testplatser i landet.

”Naturligtvis orsakar detta vissa problem, eftersom ovaccinerade personer måste ha ett negativt test för att få ett giltigt coronapass, och om de inte har ett giltigt coronapass kan de inte komma in för att testas, men det måste folk själva ta itu med”, menar Magdalena Andersson.

Tegnell: Inga hälsoeffekter

Enligt Anders Tegnell finns det inget folkhälsoskäl för att kräva coronapas vid test- och vaccinationsställen. Han håller dock med statsministern om att det är möjligt att få ett giltigt coronapass även om man inte är vaccinerad.

”Nu har du fram till efter helgen på dig att testa dig, och om du kommer ihåg att testa dig igen innan passet löper ut har du inga problem”, säger han.

Han tillägger att han inte har några kommentarer om huruvida han anser att åtgärden är rättvis.

”Jag är ingen politiker och i slutändan är det ett politiskt beslut hur situationen hanteras”, säger han.

Vaccinet förblir frivilligt

Magdalena Andersson betonar att det fortfarande är frivilligt att vaccinera sig. Att kräva coronapass endast på testplatser och inte på platser där människor kan vaccineras har inget att göra med att sätta press på den ovaccinerade befolkningen.

”Det är naturligtvis sant att man kan undvika att bli testad med några dagars mellanrum om man väljer att vaccinera sig. Så om det var jag som inte hade blivit vaccinerad ännu skulle jag nog skynda mig att vaccinera mig. Men det är helt frivilligt, och folk är välkomna att testa sig tre eller fyra gånger i veckan om de vill”, säger hon.

Epidemikommittén förväntas godkänna förslaget i morgon torsdag. Om detta sker kommer kravet på coronapass på provplatser att gälla från och med måndag.

”Om man inte har ett giltigt coronapass och inte kan testa sig innan dess måste man fråga sig hur klokt det är att inte ha vaccinerat sig”, avslutar Magdalena Andersson.

error: Innehållet är skyddat!