Amerikanska skolungdomar kräver krig i länder som är lättare att hitta

En delegation av amerikanska skolungdomar krävde idag att USA slutar kriga mot obskyra länder som Afghanistan, Syrien och Irak och istället attackerar länder som de faktiskt har hört talas om, såsom Frankrike, Schweiz och Sverige – såvida inte de två sistnämnda råkar vara samma land.

”Vissa säger att vi inte kan lika mycket geografi som våra föräldrar och deras föräldrar, men det är inte vårt fel”, sade Josh Beldoni, som går sista året på Fischer High School i Los Angeles, till den amerikanska senatens försvarskommitté. ”På deras tid förlade de krigen till länder som Tyskland och England, men de kräver av oss att vi skall känna till ställen som Somalia och Massachusetts.”

”Makedonien”, korrigerade kommitténs ordförande Carl Levin från Michigan.

”Där ser ni”, sade Josh Beldoni.

Beldonis frustration delades av de 35 studenter som var närvarande vid utfrågningen, och alla hävdade att den amerikanska militären fick dem att framstå i dålig dager.

”Jag stödjer våra trupper fullt ut och allt det där, men det går helt åt pipan för mig i såväl geografi som samhällskunskap, eftersom jag hela tiden får frågor om Kosovo eller Jemvrekien eller vilket bisarrt, konstigt land vi råkar skicka soldater till”, sade Amelia Nash från Orlando, Florida. ”Kan vi inte slåss i till exempel Italien? Det ser ju ut som en stövel.”

Kommitténs ordförande förklarade dock att Italien var allierat med USA och att militära aktioner oftast var ett svar på specifika hotbilder.

”Ok, men varför inte Arulco då? ”avbröt Tyler Boone, som går sista året på Bellevue High School i Wisconsin. ”Det är ett land i ’Jagged Alliance 2’ som styrs av den elaka drottningen Deidranna. Jag känner till det stället. Hon är verkligen ett hot.”

”Jagged…?” undrade Carl Levin.

”Alliance”, fyllde Tyler Boone i. ”Det är ett datorspel.”

”Hmm, nej. Vi kan inte attackera fiktiva länder.”

”Jaså”, mumlade Boone. ”Som om ’Grenada’ var verkligt, då.”

En grupp av geografilärare ställde sig också bakom elevernas vittnesmål och krävde att kommittén skulle hjälpa till med att bygga en solid grund för USA:s ungdomar, genom att begränsa amerikanska militära aktioner utomlands.

”Sedan kriget mot terroristerna började kan de flesta av mina studenter peka ut Syrien på kartan. Men även om detta naturligtvis är bra, så vet inte samma elever vad huvudstäderna i Nevada och Ohio heter”, sade Richard Gerber, en geografilärare från Rhymony High School i Atlanta. ”Jag tror att vi måste skära ned på våra militära åtaganden utomlands och sopa rent framför egen dörr istället. Och om det innebär att vi måste invadera Tallahasse i Florida eller Trenton, New Jersey, för att eleverna skall lära sig var de ställena ligger, så får vi väl göra det då.”

”Jag har alltid haft ett horn i sidan till Hartford, Connecticut”, sade Senator Lincoln Chafee från Rhode Island. ”Vänta, är min mikrofon på?”

Utfrågningen avbröts efter sex timmar. Uppemot 2000 studenter skulle då medverkat i en demonstration i nationens huvudstad, men glömde bort vilken stad det var.

error: Innehållet är skyddat!