Finansministern dålig på att samla flaskor

Dagens Dagblad kan nu avslöja att finansminister Magdalena Öhre endast lyckades samla flaskor för 67 kronor i ett försök att lösa statsskulderna med pant. Det är bakgrunden till att ministern istället beslutat att staten ska få pengar för flaskor och burkar som ingen vet var de är.

I ett försök att rädda den krisdrabbade statskassan samlade finansminister Magdalena Öhre själv burkar och flaskor för nästan sjuttio kronor i Stockholm natten mellan söndag och måndag.

Men den energiske ministern var efteråt tvungen att erkänna att det varken var ett trivsamt eller effektivt sätt att lösa Sveriges ekonomiska problem på. Det säger Magdalena Öhre när Dagens Dagblads journalist konfronterar henne med avslöjandet.

“Jo. Det stämmer. Men det var verkligen kallt och jobbigt att samla flaskor. Det låg alla möjliga märkliga matrester och använda tuggummin i soptunnorna. Och när man stoppar in den tomma pantflaskan i flaskautomaten får man sura ölslattar och gammal läsk på fingrarna. Händerna blir obehagligt klibbiga och det är långtifrån alla stormarknader som erbjuder handtvätt till sina kunder”, beklagar Magdalena Öhre och pekar på att det även är en bra bit från 67 kronor till de 300 miljarder som är det förväntade underskottet.

Krossa flaskor för samhällets skull

I stället för att själv samla in flaskor har finansministern därför lagt fram ett lagförslag om att staten ska få pengar för flaskor och burkar som ingen samlar in.

“Istället för att ta pengar för flaskor och burkar som vi själva ska anstränga oss att hitta, får vi pengar för tomförpackningar som andra tillverkat och betalat för – och som ingen i övrigt vet var de finns”, säger hon och fortsätter.

“En annan fördel blir att medborgare med civilkurage kan donera pengar till statskassan genom att gräva ner sina tomförpackningar, kasta dem i djupa skogssjöar eller helt enkelt förstöra dem för samhällets skull.”

Magdalena Öhre pekar på försvunna kundvagnar som en annan möjlighet att öka intäkterna till den magra statskassan.

“Finansministeriets ämbetsmän har kommit fram till att det sedan 1970 försvunnit riktigt många kundvagnar från den svenska detaljhandeln. Även om vagnarna kanske tillhörde stormarknaderna, och kronan kom från kundernas egna fickor, handlar det alltså om pengar som den svenska staten skapat och som vi självklart ska ha tillbaka.”


Översättning: CE översättningsbyrå

Familj försvunnen på Ikea

En familj på fyra personer försvann i måndags spårlöst på IKEA i Haparanda, trots varuhuskedjans pilsystem. Ikeas varuhuschef Hannu Skrufv menar att händelsen är beklaglig

Facebook ersätter demokratisk process

Svenska politiker kommer att flytta val, lagförslag och andra parlamentariska grundpelare över till den sociala nätverken. Det självklara valet menar experter på nya medier. I

error: Innehållet är skyddat!