Palestinas president: Vi vill ju bara vara med i schlagern

Mahmoud Abbas vill ha en självständig palestinsk stat, så att landet kan få en plats i eurovisionsschlagerfestivalen, avslöjar en diplomatkälla. Israel är skeptiska och fruktar ännu hårdare konkurrens under sångtävlingen.

“Palestine, douze points”.

Det är ord som både Palestinas nuvarande president, Mahmoud Abbas, och den bortgångne palestinska ledaren, Yasser Arafat, önskat höra i åratal. Fredagens tal till FN, där Abbas uppmanade medlemmarna att erkänna en suverän palestinsk stat, är hittills höjdpunkten i deras strävan efter musikalisk självständighet.

“Arafat var galen i schlagerlåtar”, avslöjar en högt uppsatt diplomatkälla, som medverkat i Mellanösternförhandlingarna sedan 1999.

“Inte många svenskar känner till det men när Charlotte Nilsson vann med ‘Take me to your heaven´ (‘Tusen och en natt, red.), började han att gråta. Både för att sången var så djup och innerlig men även för att Arafats eget fok inte hade möjlighet att delta i sångtävlingen.”

Det hoppas Mahmoud Abbas få åtgärdat nu och han har redan flera musiker klara om han lyckas få FN att erkänna Palestinas självständighet.

Abbas klar med dance

“De flesta av deras låtar är inom dancegenren med en strimma techno. Verserna är på arabiska medan refrängerna är på engelska för att fånga flest möjliga lyssnare. Det är en låt som heter ‘Desert Love’, och en annan där sångaren uppmanar världen att ‘harmonise, rhythmisise, move it’. Jag tror helt klart att de har en chans”, berättar diplomatkällan och pekar på hur andra småstater som Moldavien, Androrra och Montenegro haft glädje av att delta i ESC.

Israel är dock skeptiska och fruktar att konkurrensen nu blir ännu hårdare.

“Vi pressas hårt från alla sidor: Tidigare jugoslaviska stater, före detta sovjetstater och nu Palestina – hur ska vi göra för att bara få en någorlunda bra placering?” frågar Israels utrikesminister, Avigdor Lieberman, och pekar på att landet bara vunnit tävlingen två gånger sedan 1998.

Om Palestina deltar i nästa eurovisionsschlagerfestival, överväger Lieberman därför att vidta drastiska åtgärder.

“Vi kommer att göra allt som behövs. Om Justin Bieber vill ha israeliskt medborgarskap kommer han få det!”


Översättning: CE översättningsbyrå

Gungor rena dödsfällor i Tyskland

Tyska lekplatser är inte tillräckligt förberedda för vintern enligt resultat från en nationell undersökning genomförd av den tekniska inspektionsorganisationen TÜV som besökt över 300 lekplatser.

Dansk anställd i butik i Köpenhamn

Nu kommer det på nytt talas annat än svenska i Köpenhamns butiker. Ett av stadens varuhus har nämligen anställt en dansktalande medarbetare till arbetsgivarorganisationen Dansk

error: Innehållet är skyddat!