Ny forskning: 80 timmar arbetsvecka är vägen framåt

Principen om att man ska ta hand om sig själv är en myt. Det visar ny forskning som avråder människor från semester och i stället arbeta 18 timmar per dygn.

Goda nyheter till storrökande toppchefer med en arbetsvecka på över 80 timmar. Ny forskning visar nämligen att människokroppen mår bäst av att bli pressad till det yttersta, och att dålig, hänsynslös behandling av den egna kroppen ökar chansen till lång livslängd.

”Utnyttja din kropp till det yttersta. Det är lika viktigt som att kolla vädret. För skämmer man bort sig för ofta får det konsekvenser på längre sikt.”

Så ärligt uttrycker analytiker på konsultföretaget McKinsey, Johanne Sand Strandh, sig kring att tillåta sig själv att ge sig in med hull och hår i vardagens stress och att ge sig själv möjligheten att hoppa över lunchrasten, enbart sova ett par timmar per natt eller för den sakens skull bara vara tillgänglig för arbete 24 timmar per dygn.

Gärna tryck över bröstet

Det är forskaren Gill Roberts från Research Institute of Healthy Living vid Harvard University, som ansvarat för undersökningen. Roberts resultat kan läsas i oktober månads utgåva av den erkända medicinska tidskriften The Lancet och ger en tydlig bild av att det är fullständigt onödigt ta hand om sig själv – särskilt om man är toppchef.

Det kan Johanne Sand Strandh bekräfta.

“Om jag inte har hjärtklappning och tryck över bröstet i slutet av arbetsdagen, så vet jag att jag inte gjort tillräckligt som chef.”

Dagens Dagblad möter Johanne Sand Strandh på hennes kontor i hjärtat av Stockholm. Medan vi pratar hörs en snabb technolåt i bakgrunden. Belysningen är stroboskopljus som på ett lokalt disco, askfatet är på väg att svämma över av cigarettfimpar, och vi dricker varsin kopp stark Nescafé utan mjölk.

“Det har blivit en livsstil för mig att bekämpa wellnessvågen och allt det där om att ta hand om sig själv. Nu använder jag de billigaste rakhyvlarna och går i Sloggi-underkläder” förklarar Johanne Sand Strandh, medan hon äter en muffins från Lidl.

Endast semester vartannat år

I Gill Roberts undersökning nämns Indien och andra icke-västländer som föregångsländer för ett nytt och bättre sätt att leva. Indierna har t.ex. länge motsagt sig begreppet njutning. Här arbetar man gärna 18 timmar per dygn alla veckans dagar, utan rätt till semester eller medarbetarnöjen som massage och teambuildingdagar, upplyser Gill Roberts. På det sättet säkrar företaget motiverade medarbetare, som inte skulle drömma om att förhala saker.

Det indiska arbetssättet fungerar som inspiration för Johanne Sand Strandh. Själv tar hon bara tre dagars semester vartannat år.

”Det är man skyldig sig själv”, säger hon.


Översättning: CE översättningsbyrå

Man kämpar mot luftberoende

“Jag slutade med cigaretter, alkohol, vitt bröd, rött kött och socker men mot luften är jag viljelös”, förklarar ung luftberoende göteborgare. Enligt ny forskning är

Svensk forskare löser istärningsmysteriet

Kvantfysikern Isa Berg skördar internationella erkännanden efter sitt avslöjande om att istärningarna i colan försvinner, om vätskans temperatur är högre än istärningarnas. Nu hävdar en

Lokal atom går igenom halveringskris

En partikelfysiker vid Örebro universitet har upptäckt ett ovanligt exempel på en atomisk halveringskris. ”Det hela började när vi märkte att en borisotop betedde sig

error: Innehållet är skyddat!