Fabriksbeställningar rasar

Handelsdepartementet presenterade igår siffror som visar att svenska fabriksbeställningar rasat med hela 7,5 procent i förra månaden, vilket fick många att undra om fabriker inte tilltalar den viktiga målgruppen mellan 18 och 34 år, eller om de kanske har blivit för dyra för den genomsnittlige konsumenten. Percy Nilsson, VD för byggnadsföretaget Percy Nilsson Bygg, säger att rapporten om fabriksbeställningar är felaktig. ”Vi på PNB får kontrakt på att bygga fabriker mest hela tiden”, säger han.

”Hur mycket kostar en fabrik, egentligen? En miljard?” frågade Diana Marklund, 27-årig bibliotekarie från Kalmar. ”Var skulle jag få tag på sådana summor, när jag måste se till att ha mat på bordet? Och var skulle jag ställa den, om jag nu köpte en? Det måste vara det dummaste ekonomiska nyckeltal jag någonsin hört talas om.”

Marknadsobservatörer säger att det är just den typen av aggressiv apati, speciellt från ålderssegmentet under 34 år, som kan vara en av faktorerna som sänkt antalet fabriksbeställningar, vilket allmänt anses som en av de viktigaste ekonomiska nyckeltalen. Men e-handelsanalytiker pekar på ett annat problem. Byggmästare och distributörer av fabriker har helt misslyckats med att dra fördel av den digitala ekonomin.

Som GartnerGroups analytiker Stefan Vojsing sade: ”Titta på torget.se och deras menyknappar. De säljer allt – böcker, köksutrustning, bilar – men jag ser ingen knapp för fabriker. Och om man inte kan beställa fabriker över internet, så missar man en stor del av marknaden.” Stefan Vojsing förutspådde sedan spontant att marknaden för fabriker över internet skulle omsätta 700 miljarder redan nästa år.

I Malmö föreslog Percy Nilsson att det verkliga problemet finns att hitta i Handelsdepartementets undersökningsmetodik, inte hos fabriksproducenterna. PNB, som bygger fabriker över stora delar av södra Sverige, har aldrig blivit tillfrågade av Handelsdepartementet, förklarade han. ”Vi är ett av Sveriges största byggföretag när det gäller fabriker, så man tycker ju att vi borde ha blivit tillfrågade i undersökningen. Vi har beställningar på att bygga tre fabriker bara i november. Tre! Det är en uppgång på 200 procent, inte en nedgång.”

När Handelsdepartementet kontaktades i frågan, gick en talesman på defensiven och insisterade på att rapporten avser order på stora, dyra fabriksprodukter, såsom flygplan och båtar, inte på fabriker som sådana. Den förklaringen gjorde dock lite för att stilla konsumenternas kritik. ”Ett flygplan? Var sjutton skall jag få pengar till att beställa ett flygplan?” frågade Diana Marklund. ”Det är fortfarande det dummaste ekonomiska nyckeltal jag har hört talas om.”

[social_warfare]

Sjukvården säljs ut

Landstinget håller på och säljer ut sjukvården. Flera sjukhus är numera privatägda och verkar i vinstintresse. Dessutom är det fritt fram för vem som helst

error: Innehållet är skyddat!