Astronomer upptäcker runt objekt som kretsar runt stjärna

Upphetsade astronomer springer idag runt som huvudlösa kycklingar efter beskedet att ett specialistteam av teleskopoperatörer upptäckt en ny planet som kretsar kring en avlägsen stjärna.

Trots att det inte är första gången som uppmärksamma forskare upptäckt en sådan himlakropp, har det senaste fyndet – som sakta kretsar runt stjärnan 55 Cancri i konstellationen Kräftan – höjt förhoppningarna om att vi snart kan komma att identifiera ett solsystem som liknar vårt eget.

”Vi har hittat en gasjätte som påminner om Jupiter”, sade en entusiastisk expert. ”Den är ungefär 90 procent av dess storlek – det innebär massan av 1,27 biljoner grapefrukter – och kretsar runt 55 Cancri på ett avstånd av 364 miljoner Eiffeltorn. Detta betyder att detta solsystem är ungefär lika stort som vårt eget, cirka tretton triljoner standardlängder av snabbköpslinguini lagda efter varandra i rad.”

”Vi är närmare än någonsin att upptäcka ett solsystem som är ett systersystem till vårt eget”, yrade en annan glasögonprydd forskare. ”Det är astronomins Heliga Graal.”

De adrenalinpumpade planetjägarna kunde dock inte precisera några exakta fördelar med en sådan upptäckt, om den någonsin gjordes. ”Tja, det är klart att det vore väldigt, väldigt fräckt att veta att det fanns en annan uppsättning planeter som kretsade runt en sol som liknade vår egen, för då kunde vi säga att ’vad fräckt, det är som ett systersystem till vårt eget solsystem’.”

Finansiärerna håller med. En man med ett mycket stort checkhäfte berättade för oss. ”Det är kärnforskning i sin mest destillerade form av kristallklar renhet. Och när vi en gång hittat något som ser ut ungefär som Jorden, skall vi nog komma på några fördelar för mänskligheten, var inte orolig för det.”

Ett renare hem på 30 minuter

Du får besök om 30 minuter. Ditt hem är en enda röra. Vad ska du göra? Vi har de hemliga tipsen. HEMLIGT TIPS 1: STÄNGA

750 elever sades upp när skolan delades

Skolledningen på det nyligen sammanslagna Östra och Västra Citadellets gymnasium utlyste att 750 elever kommer att sägas upp som ett led i skolornas besparingsprogram. Skolstyrelsens

error: Innehållet är skyddat!