Avslöjande: Tråkiga SVT-program ska tvinga lata i arbete

Program som På spåret och Kulturnytt är inte bara trista engångsföreteelser. De ska frustrera den arbetsskygge medborgaren tillräckligt för att söka jobb enbart för att komma bort från tv:n. Det avslöjar en anonym SVT-medarbetare.

Historien om telefonen, Curling-VM, Vem vet mest… Listan är lång på SVT-utsändningar under dagtid som kräver ett starkt psyke för att ta sig igenom. Och fram till nu har den vanliga svensken säkert trott att programmen var tråkiga på grund av SVT:s skyldigheter eller bara brist på kreativitet hos de anställda. Men programmen har faktiskt ett helt annat syfte.

“Man ska få lust att göra allt möjligt annat än att se dem. Söka ett sunkigt jobb eller börja på en vuxenutbildning”, avslöjar en tidigare medarbetare på SVT, som varit involverad på nära håll i många av de mer deprimerande programmen och som vill vara anonym.

Skulpturkonst ingen underhållning

“När jag började på SVT trodde jag att de tråkiga morgonprogrammen som Skulpturkonst – innan och nu hade ett informerande syfte. Jag trodde att de skulle ge medborgarna ny kunskap. Men efter ett par år insåg jag hur saker egentligen hängde ihop”, berättar den tidigare medarbetaren.

Denne råkade höra ett samtal mellan två av kanalens producenter, som diskuterade huruvida deras nästa dokumentär skulle handla om tillverkning av papper eller livet i allmännyttans bostäder.

När han hörde meningar som “det ska nog få slashasarna upp från soffan” och “hur blir man lycklig så att man själv har något vettigt att göra på dagtid”. Senare frågade medarbetaren ut den enda av producenterna och tvingade fram ett erkännande.

“Han bekände till sist att SVT i flera år arbetat med en så kallad ångestprogramtablå. Den går ut på att skapa sändningar som är så tråkiga att de som har kraften och förmågan att arbeta får ångest när de startar tv:n. Efter ett par veckor utvecklar de helt enkelt en fobi för apparaten och kan inte se någon annan utväg än att uppehålla sig utanför hemmet”, förklarar medarbetaren som menar att strategin bottnar i ett samarbete mellan SVT:s ledning och vissa politiker.

Den har dock haft sina nackdelar för dem som inte valt arbete eller studie som flykt.

“I SVT:s högsta ledning visste alla att några av tittarna hamnade i kriminella cirklar. Inbrott, narkotikahandel, prostitution, allt för att komma ut ur huset. Så finns ju de som inte kan stänga av sin TV; äldre människor på äldreboenden och sjukhus. Vem vet vad de går igenom”, suckar medarbetaren och tillägger att SVT kallar dessa baksidor för “nödvändiga omkostnader”.

På SVT kallar man programtablåanklagelsen för ”absurd” och insisterar på att program som Framtidens lantbruk och Träsnideri i historien är både ”spännande och intressanta”.


Översättning: CE översättningsbyrå

error: Innehållet är skyddat!