Au-pair rasar: Barnens mammor lönedumpar

De tar arbetet ifrån oss, rasar au-pair om barnens mammor. I jul har det varit särskilt dåligt.

”Julen är den värsta tiden som au-pair. Då har mammorna ledigt från sina arbeten och så blir vi underbetalda något så enormt.”

Så inleder au-pairen Diwata Balindong, när Dagens Dagblad frågar henne angående ämnet som fått landets au-pairer att gå ut i protest: Den massiva lönedumpningen.

”Det är fullständigt omöjligt för oss att få en ordentlig au-pairlön på ett par tusen kronor i månaden, när snart varenda hem har en mamma som ränner runt och gör allt det arbete vi borde göra” berättar Balindong.

Bör arbeta mindre och ta det lugnt

”Det är ju helt vansinnigt. De tar sig an matlagning, tvättning, städning och barnpassning och de gör det till en lön som det är fullständigt omöjigt att konkurrera med” fortsätter Diwata Balindong, som uppmanar mammorna att arbeta mindre.

”Särskilt så här i juletid är det helt vansinnigt – julluncher, julklappar, paket, adventspaket, familjebesök. Och efter allt det kommer den där rean där de köper allt som de inte köpte eller fick i julklapp eller nyårsafton. Det är ett helt omöjligt tempo att följa” säger Balindong, som dessutom berättar att hon hört om mammor som inte ens är lediga på söndagar.

Accepterar present och blommor

Hon beklagar sig samtidigt över att mammor generellt får ingen eller mycket dålig betalning.

”Vi har hört exempel på mammor som låter sig nöjas med en present och en bukett blommor när pappan kommer ihåg deras bröllopsdag. Det är ju verkligen en undermålig betalning som vi självklart inte har någon chans att konkurrera med” berättar Diwata Balindong upprört.

Balindong understryker att hon inte är emot konkurrensen från barnens mammor men att hon blott önskar att det kunde ske på rimliga villkor.

”Mammor måste helt enkelt dra ner på takten lite. Organisera er och kräv en ledig veckodag från arbetet därhemma. Kräv som absolut minimum choklad och en fotmassage ibland. Annars konkurrerar ni helt enkelt på udda villkor och tar arbetet från oss professionella” avslutar hon.

Hipsters: ADHD är passé

Svenska hipsters är trötta på att ständigt fler får diagnosen ADHD. Därför skippar de både medicin och diagnoser till förmån för mer sällsynta sjukdomar som

Man får rätt i något

I går på eftermiddagen hände det som skogsarbetaren Kjell Olsson aldrig trodde skulle ske. ”Min hustru och jag satt som vanligt och småpratade över eftermiddagskaffet.

error: Innehållet är skyddat!