Julen i fara: alla renar ska avlivas efter coronasmitta

Tomten är oförstående och chockad och rasar mot rapporten om att renskötsel är ett hot mot folkhälsan.

I en ny riskbedömning konstaterar det svenska folkhälsomyndigheten att det skulle innebära en allvarlig risk för folkhälsan att tillåta renskötsel. Rekommendationen är därför tydlig: alla renhjordar bör avlivas, eftersom renhjordar kan utgöra en så kallad reservoar för coronainfektion, som kan mutera när den överförs till människor och göra vacciner värdelösa.

Statsminister Magdalena Andersson kommer därför att kalla till brådskande förhandlingar med partierna i riksdagen i morgon bitti för att diskutera avlivningen av alla renar.

”Egentligen skulle jag hellre börja med en avlivning direkt. Men vi måste göra det på rätt sätt. De flesta av mina ministrar har gått på julledighet, så det skulle vara svårt för mig att hitta någon att skylla på om det skulle gå fel igen”, säger hon.

Jultomten: chockerande och ologiskt

En av landets största renägare, jultomten, är chockad och förbryllad över beslutet.

”Det är en katastrof. Ingenting mindre. Mitt bestånd är förmodligen det största på norra halvklotet och jag tar hem vinsten för att betala alla gåvor. Beslutet är en bomb för min verksamhet”, säger han från sin gård i Jokkmokk.

Tomten har också svårt att se logiken i att hans renar skulle utgöra en smittorisk.

”Försök att se var vi befinner oss. Det finns inga andra än vi här. Det är ungefär 100 kilometer till närmaste granne. När vi är ute hos kunderna med julklappar parkerar renarna på kundernas tak. De kommer inte i kontakt med någon. Det är helt meningslöst”, rasar han och kliar sig fundersamt där bak.

PostNord kan leverera

Trots invändningar från jultomten står Folkhälsomyndighetens åsikt fast. Renarna måste avlivas så snart som möjligt.

”Vi är medvetna om att denna åtgärd kommer att vara ett stort ingrepp för vissa. Men vi måste värna om folkhälsan. Samtidigt tyder vår information på att vissa renar inte följer reseförbudet under julen, och därför är det särskilt viktigt att vi slaktar hjordarna nu”, skriver svenska Folkhälsomyndigheten till Dagens Dagblad.

Samtidigt har myndigheten ett förslag på hur åtminstone svenska barn ska få julklappar.

”Vi vet att PostNord är redo att ta över leveransen av julklappar. På så sätt är vi också säkra på att julen, eller åtminstone leveransen av presenter, varar ända fram till påska.”

Demonstranter osäkra på eget syfte

Omkring 100 arga personer från Stockholms vänsterinriktade aktivistmiljö samlades på fredagen för demonstration på Mariatorget. Ingen av deltagarna var dock klar över exakt vad de

error: Innehållet är skyddat!