Femton tips för bättre hemsidor

Hela internet är fullt av dåligt gjorda hemsidor. Låt inte DIN hemsida bli en av de trista sidor som bara blir betraktade av de närmast sörjande. Vill du att hela världen ska upptäcka dig, dina coola länkar och din fräcka sida ska du läsa detta! Vår expert på webbdesign, Vidar Linderoth, delar här med sig av sin bästa tips. Vill du göra en häftig hemsida? Detta är din chans!

1. Bilder på dig själv

Bilder är viktiga, de fångar betraktarens intresse och gör att denne stannar kvar på din sida. Släng in många bilder på dig själv! Det är ju ändå du som är huvudpersonen! Helst så många som möjligt, med förklarande bildtexter, vilket datum de är tagna, var du var någonstans, vad du hade på dig, var du hade köpt det du hade på dig, hur mycket du vägde, vad du tyckte om just då, vad du lyssnade på och vem du var tillsammans med.

2. Bilder på dina vänner, syskon & föräldrar

Men bilder på sig själv har nästan alla. Det gäller att skilja sig från mängden för att skapa den ultimata hemsidan, som alla vill besöka. För vad det går ut på är att locka många besökare – glöm aldrig det. Och det gör du om du inkluderar bilder på: Ditt rum, huset där du bor, dina husdjur (går även bra med grannens), dina krukväxter, din cykel, moped, motorcykel och/eller bil. Om du är riktigt tuff kan du även lägga upp bilder på dina syskon, dina föräldrar och din flickvän/pojkvän, sambo eller motsvarande.

3. Webbkamera – absolut!

Andra beprövade trick är att installera en webbkamera i ditt sovrum, som står på dygnet runt. Gör gärna lite tokiga grejer framför kameran då och då. Oftast populärare om du är tjej, men fungerar även för killar. Alla kan bli stjärnor över en natt, och du får tusentals besökare.

4. Ljud

Alla tycker om musik. Så fort man kommer till din sida ska användaren naturligtvis få lyssna på dina fräcka midi-filer som du komponerat själv. Högt!

5. Använd alltid den senaste teknologin

Det är viktigt att alltid vara först med det senaste, annars blir du snabbt ”ute” och ingen är längre intresserad av din hemsida. Dessutom påskyndar du utvecklingen på nätet, då du tvingar dina besökare att ladda ner den senaste versionen av Explorer eller Chrome, för att kunna se just din häftiga hemsida. Tala också om för användaren att denne måste ha Quicktime, Shockwave och RealAudio för att kunna ta del av dina sidor.

6. Rullande text, grafik och animationer

Vem vill komma till en död hemsida där inget händer? Det skall helst blinka och låta, hela tiden. Besökarna får inte bli uttråkade, de måste underhållas, annars surfar de vidare. Och en bild säger mer än tusen ord. Försök att använda grafik istället för text överallt där det är möjligt. Och glöm inte de springande älgarna!!! HTML-tagen är underskattad. Använd den ofta!

7. Avancerad design

Eldsflammor och skylten ”Under construction” är ett måste! Varför svart text på ljus botten? Det ser väldigt fräckt ut om du tar en stark färg till exempel gul, jätteblå, orange eller röd och lägger den på en mönstrad bakgrund. Eller mörkblå text på svart botten. Avancerade användare gillar utmaningar!

8. Komplicerade adresser

Det är tufft att ha komplicerade adresser. Det inger makt och kunskap. Vem vill ha en adress som https://www.dagensdagblad.se när du kan få en mycket tuffare som http://m1.966.telia.com/~u90115703/dagensdagblad?

Se även till att använda dig av konstiga filnamn som ”la8pv.html” eller ”sitgnudepljk.html” och massor av underkataloger med lika konstiga namn. Det inger respekt – här är det någon som vet vad han sysslar med!

9. Skoja till det

Roliga historier och vitsar kan lyfta den tråkigaste av alla hemsidor. Säkra kort som alltid går hem är blondin och Norge-historier, för att inte tala om Alla barnen-historier. T.ex: ”Hur får man en blondin att skratta på fredagen? Dra en vits på torsdagen.” eller ”Vill du gifta dig med mig, Anita? Nej Olle, men jag ska alltid beundra dig för din goda smak.” Glöm inte att skoja till det!

10. Använd ramar

Ramar är bra, använd dem mycket. De så kallade experterna tycker inte om ramar, men för oss som gör hemsidor är det mycket lättare att skapa en lättnavigerad sajt med ramar. Och hur ofta skriver man ut eller sätter bokmärke på enskilda sidor egentligen? Nej, just det – använd ramar. Och glöm för allt i världen inte ramar i ramar i ramar i ramar…

11. Sidor som inte finns längre/brustna länkar

När du håller på med din hemsida kommer du säkert att länka till sidor på andra sajter. Det är bra, länkar och länksamlingar är det bästa som finns, ju fler länkar du har, desto häftigare är du, det vet ju alla. Men eftersom du länkar till andras sidor kan det hända att de sidorna flyttar, eller tas bort. Det är inte bra, för då får du en brusten länk och din länksamling suger. Men det är å andra sidan inte ditt problem, du kan inte hjälpa att andra puckon inte kan hålla ordning på sina hemsidor. För att gardera dig mot detta bör du klart och tydligt skriva på dina sidor att du inte tar ansvar för vad andra sysslar med. Sen kan du simma lugnt.

12. Andra färger på länkarna

Någon har bestämt att obesökta länkar skall vara blåa och besökta länkar skall vara röda. Jaha, vem tusan gjorde det och varför måste du ta hänsyn till det? Var inte rädd för att experimentera med egna färger. Det är trots allt din hemsida, och du gör vad du vill med den. Jag föreslår att du skapar din egen standard, det är alltid trevligt med omväxling. Experimentera även med understruken och färgad text som inte är länkar, slumpvis utplacerade på dina sidor tillsammans med vanliga länkar. Detta skapar ett moment av spänning och förväntan, och dina besökare stannar längre när de måste gissa.

13. Långa, långa sidor

Bemöda dig INTE med att skapa tio korta sidor, när det räcker med en lång. Det är mycket jobbigare att underhålla tio sidor än en, det säger sig själv. Användare vet hur man rullar, och om de inte vet är det på tiden att de lär sig. Många användare är alldeles för bekväma av sig.

14. Gammal information

Uppdatera inte din sidor. Gör nya istället! De gamla sidorna kan få ligga kvar. När de är tillräckligt gamla kan de bli kult.

15. Nedladdningstider

Jag säger bara en sak: Bredband och ISDN. Modem är ute! Snart har alla bredband och då är ”problemet” med långa nedladdningstider ett minne blott. En gammal gyllene regel har sagt att en sida inte får ta mer än 10-15 sekunder att ladda ner, för då tröttnar besökaren och surfar vidare. Struntprat. Den erfarne surfaren vet att smakar det så kostar det. Tid! Hur i hela världen skall du kunna erbjuda häftiga animationer, ljud och bilder på katter/hundar på bara 10 sekunder? Nej, jag säger att den som väntar på något gott kan gott få vänta. Och alla vet ju att din hemsida är häftigast, eller hur? Kör hårt! Och lycka till!

Hissregler

Det finns oskrivna regler som alla som åker hiss följer vare sig de vet det eller ej. Det här är inget som gäller enligt lag,

error: Innehållet är skyddat!