Paradise-Amalie effektivt tortyrredskap i Afghanistan

Afghanska fångar blev utsatta för tortyr av danska soldater i Bagram-fängelset utanför Kabul. Hundratals klipp med Amalie från Paradise Hotel och forcerat intag av Bacardi Breezers har fyllt sin funktion. Danska Enhedslisten kallar metoderna “omänskliga” och kräver en oberoende utredning.

Afghanska krigsfångar beskriver för Dagens Dagblad hur de blev misshandlade under flera månaders tid. Enligt fångarna kallar det danska försvaret de nya metoderna för RBDP (Reality Break Down Programme, red.). Och de extrema metoderna har fått flera fångar att bryta ihop och lämna viktiga upplysningar om terrornätverket al-Qaida.

Singeln “Du og Jeg” det mest effektiva klippet

Khalid Muhammed är en av de fångar som överlevde tortyren, men de groteska upplevelserna har lämnat djupa spår i själen.

”Det började varje morgon runt klockan sju, när de hämtade oss. De slutade först efter solnedgången. ‘Unga ska inte dricka, de får smutsig hud av det’, ‘Gillar du att klä ut dig som en rysk roulette?’”.

Khalid Muhammed närmast rabblar citaten från Paradise-Amalie, som ständigt hemsöker honom.

Värst gick det för vännen Hamid al-Fadl, som ingick i den grupp som upprepade gånger utsattes för Amalies liveuppträdande med singeln “Du og Jeg” i dansk morgon-tv. En syn så ångestframkallande att al-Fadl till sist bröt ihop och berättade allt han visste om al-Qaida.

“Det var inte bara sången med den där ohyggliga flickan (Amalie). När vi blev beordrade att dricka sötaktig dryck i kulörta färger (Bacardi Breezer) och sätta saker i våra hår (hårextensions), blev det för mycket”, förklarar Hamid al-Fadl.

Enligt högt uppstående militära källor inom det danska försvaret har flera realitykändisar använts som skräckinjagande tortyrredskap. Och allt tyder på att källorna talar sanning.

När Dagens Dagblad intervjuar den före detta fången Mahmoud al-Banna, inträffar nämligen något högst oväntat och mycket misstänkt. Från ingenstans utbrister al-Banna flera gånger “CAROLINE MAAIL!!” och “FAAABULOUS GIIIRLS!”, medan han vänder ögonen ut och in och mumlar.

Frank Aaen kräver oberoende undersökning

Enhedslistens (danskt politiskt parti, red.) Frank Aaen, som tidigare besökt afghanska krigsfångar, är chockad över det danska försvarets senaste metoder, som han menar är för brutala. Han har därför ställt frågan till utrikesministern i Folketingssalen och kräver nu en oberoende utredning.

”Bitande hundar, tvingad avklädning, extrem värme och kyla, det går liksom att härda ut. Men att utsätta de afghanska fångarna för reality-tv med Amalie Szigethy som vapen – det är helt enkelt omänskligt och djupt ovärdigt”, menar Aaen.


Översättning: CE översättningsbyrå

Svenskarna litar på Aktuellts historier

89 procent av svenskarna tror att Aktuellts historier är äkta. Det är enligt SVT:s generaldirektör, Maria Paraból, mycket upprörande. “Det har aldrig varit vår mening

error: Innehållet är skyddat!