Företrädare för Open Source utvecklar egna virus

Företrädare för den så kallade ”Open Source Community” – en grupp entusiaster som utvecklar programvara med öppen källkod, bland annat Linux – planerar att utmana Microsofts dominans i virusvärlden genom att utveckla sina egna virus inom ramen för något de kallar OVP, Open Virus Project. Till skillnad mot de virus som finns för Windows – och som endast fungerar under Windows – kommer OVP-virus att kunna infektera alla datorer, oavsett operativsystem.

Jukka Koskela är utvecklingschef inom OVP. Han förklarar: ”Vi tittade på marknaden för virus och upptäckte att 95 % av alla virus som utvecklats endast fungerar under Windows. Jag tror inte att Linux och annan programvara från Open Source någonsin kommer att kunna tas på riktigt allvar om vi inte ökar våra marknadsandelar inom detta område.”

”Virusen som vi nu arbetar på kommer att fungera oavsett plattform, till skillnad mot vanliga Windows-virus. Det kommer att utvecklas varianter för Linux, BSD, Solaris, HP/UX och till och med Windows. Vi hoppas dessutom att ha en variant för Mac OS X klar inom ett par månader”, fortsatte Jukka Koskela.

OVP har för närvarande två virus i betatest: ”Eyespy” och ”GPLdaemon”. Eyespy installerar ett litet spionprogram och meddelar sedan OVP, så de kan berätta för den intet ont anande användaren att han har ett spionprogram installerat som spionerar på honom. GPLdaemon använder istället outnyttjad datorkraft för att i yttersta detalj kontrollera en infekterad dators hårddisk för att se om den innehåller någon programvara som används i strid mot GPL’s avtal om fritt utnyttjande av programvara.

Framtida virus kommer att levereras som ett bifogat dokument av typen .tar.gz som automatiskt skall bli kompatibelt med operativsystemet. Eyespy och GPLdaemon däremot kommer att levereras som samma bifogade dokument av typen .tar.gz, vilka dock användarna själva måste kompilera och köra för att kunna bli infekterade. Viruset kan dock utnyttja vilket program för e-post som helst för att sprida sig och kräver alltså inte Outlook eller Outlook Express.

”Vi hade många diskussioner inom OVP om vi skulle skicka ut det som öppen källkod eller som en körbar fil direkt, men beslutade oss till slut för att öppen källkod skulle få en mycket snabbare spridning eftersom det skulle bli optimerat för varje enskilt operativsystem”, sade Jukka Koskela. ”Jag känner dock till några programmerare utanför projektet som redan har skapat .rpm- och .deb-paket av virusen.”

Jörgen Lisborg arbetar på fritiden med virus för OVP. ”Förr skrev jag bara virus för Windows, men utmaningen blev till slut inte tillräckligt stor”, erkände han. ”De virus som jag däremot nu arbetar på och som fungerar på flera plattformar, ger verkligen användaren helt nya möjligheter. De kan själva ställa in hur många e-brev det skall skicka iväg, om det skall infektera andra datorer i samma domän och en massa andra olika inställningar de själva kan skruva på och ställa in.”

Stefan Tyrberg har testat virusen från OVP och berättade: ”De fungerar verkligen bra. De skickade ut tonvis med e-post från min dator. Jag var visserligen tvungen att hjälpa mamma och visa henne steg för steg hur man kompilerade viruset, men till slut lyckades jag få hennes dator infekterad också.”

Amerikanska justitiedepartementet har inlett en förundersökning angående Microsofts virusmonopol.

Människor hävdar att de är smartare än ris

Molekylärbiologer vid Södertörns högskola upptäckte häromdagen att en riscell innehåller fler gener än en människocell. Upptäckten har orsakat kaos i hela landet när folk försöker

error: Innehållet är skyddat!