FN hotar med att skriva i diktators kontaktbok

FN:s generalsekreterare har i dag ringt hem till den syriske presidenten Bashar al-Assad och skällt ut honom för att begå allvarliga övergrepp på landets civilbefolkning. Nästa steg kan bli ett meddelande i diktatorns kontaktbok.

FN har från flera håll kritiserats för att passivt se på medan den syriska regimen begår brutala övergrepp på landets befolkning. Idag tog FN:s generalsekreterare till den drastiska åtgärden att ringa hem till Syriens ledare med en ordentlig utskällning.

António Guterres: Assad kan inte uppföra sig så

Det var en stålsatt António Guterres som tidigt på lördagsmorgonen berättade för världspressen att han nyligen satt Syriens ledare Bashar al-Assad verbalt på plats. FN:s generalsekreterare hade bland annat sagt att Assad “inte kunde fortsätta” att angripa civilbefolkningen med tungt artilleri och tanks.

“Det var tydligt att Assad inte hade något att sätta emot mitt hårda och bestämda tonfall. Jag använde uttryck som ‘riktigt dåligt’ och ‘kan du nu lägga av och det på en gång!’ Efteråt verkade Assad en aning trumpen och tydligt uppgiven. Men det fanns ingen annan utväg än att ge honom en ordentlig utskällning i en så allvarlig situation”, berättade António Guterres om telefonsamtalet, som han menade hade gjort stort intryck på den syriske ledaren.

Nästa steg är kontaktboken

Om det allvarliga samtalet inte räcker är FN emellertid beredda att ta till ännu mer drastiska åtgärder för att stoppa den syriska regeringens brott mot grundläggande mänskliga rättigheter.

“Nästa steg blir ett meddelande i kontaktboken, och där tänker jag inte lägga fingrarna emellan. Och om han inte visar den underskriven av sin mamma dagen efter så ligger han riktigt risigt till”, menade generalsekreteraren med dyster min.

Vad det risiga kan omfatta undvek generalsekreteraren att fördjupa. Flera analytiker menar emellertid att ett föräldrasamtal kan komma på tal – om inte Kina eller Ryssland utnyttjar sitt veto i FN:s säkerhetsråd.


Översättning: CE översättningsbyrå

Guide till NATO

NATO är i fokus när spänningarna ökar mellan medlemsländerna och Ryssland om en potentiell militär konflikt i Ukraina. Dagens Dagblad svarar på de vanligaste frågorna

error: Innehållet är skyddat!