Familj försvunnen på Ikea

En familj på fyra personer försvann i måndags spårlöst på IKEA i Haparanda, trots varuhuskedjans pilsystem. Ikeas varuhuschef Hannu Skrufv menar att händelsen är beklaglig men självförvållad: ”De borde ha följt pilarna.”

Det började som en helt vanlig shoppingdag för familjen Gruvblom. Efter att ha hämtat barnen i skola och på fritids ville familjen svänga förbi Ikea för att titta på ett nytt kök och fylla på förrådet av toalettborstar och servetter.

Enligt varuhusets övervakningskameror parkerade pappan, Bosse Gruvblom, familjens Volkswagenbuss på parkeringen kl. 16.43, och kl. 16.55 kan man se familjen gå runt på köksavdelningen. Därefter vet ingen vart de tagit vägen.

Haparandapolisen finkammar just nu Ikea Haparandas 23 500 kvadratmeter efter spår som kan leda till familjen.

Gick utanför pilarna

Som alla som besökt det blågula varuhuset vet, uppmanas kunderna att följa de gula pilarna som finns utmärkta i golvet. På det sättet säkerställer man att folk i lugn och ro kan röra sig runt i ordnade förhållanden och inte bli frestade att utforska varuhuset på egen hand.

Det upplyser varuhusets chef, Hannu Skrufv om, som inte vill ta ansvar för familjens försvinnande. ”Våra kunder bör veta att det är bäst att följa pilarna. Väljer man ändå att gå utanför dem, vilket familjen Gruvblom sannolikt gjort, riskerar man alltså att gå vilse”, poängterar Hannu Skrufv, som dock understryker att hans tankar går till familjens anhöriga: ”Det är ju alltid beklagligt när människor faller igenom systemet”.

Levde på köttbullsrester

Det är emellertid inte första gången som Ikeas kunder försvinner bland Billyhyllor och Ramvikbord.

Redan 1979 försvann ett äldre par på Ikea i Kungens Kurva i Stockholm och hittades först fem veckor senare i serveringens förrådsrum, där de hade levt på frysta köttbullar och lingonsyltrester. 2000 var det dags igen. En kvinna och hennes två små döttrar gick vilse under öppningen av Ikea i Moskva. De hittades dock efter bara fyra dagar.

2001 installerade Ikea övervakningskameror i kedjans butiker över hela världen men det räckte alltså inte för att förhindra familjen Gruvbloms försvinnande.

På Ikea i Haparanda hänger nu en stor skylt vid ingången med orden ”Vistelse utanför pilarna sker på eget ansvar”. Interna källor inom Ikea upplyser för Dagens Dagblad att man även överväger att införa fotlänkar till kunderna.

Dagens Dagblad följer utvecklingen av fallet på nära håll. Har du sett den försvunna familjen eller har du själv någon gång gått vilse på Ikea – hör vi gärna från dig.


Översättning: CE översättningsbyrå

Facebook ersätter demokratisk process

Svenska politiker kommer att flytta val, lagförslag och andra parlamentariska grundpelare över till den sociala nätverken. Det självklara valet menar experter på nya medier. I

Försvaret köper handikappscootrar

Fordonens snabba och oförutsägbara ryck gör dem perfekt lämpade för närkamp, menar försvaret. Ett stort erkännande, menar De Handikappades Riksförbund, som ska hjälpa att träna

Experter manar till panik

Det råder kaos på börserna världen över, och den svenska aktiemarknaden är fullständigt oförutsägbar. Ledande experter i ekonomi manar därför till panik, och understryker att

error: Innehållet är skyddat!