Mirakelmedlet placebo kommer till hyllorna

Det fungerar ju på otroligt många sjukdomar, säger läkemedelsbranschen och hänvisar till ett otal vetenskapliga undersökningar, där placebo gett gynsamma effekter. Och det helt utan biverkningar.

I många år har placebo, till exempel i form av sockerpiller eller kalktabletter, levt en anonym tillvaro som hjälpmedel i läkemedelsförsök. Men nu ska den ut på apotekshyllorna och bota allt från cancer till influensa.

Det har nämligen varit en offentlig hemlighet att placebo ofta hjälper patienter lika bra som riktig medicin genom den så kallade placeboeffekten.

“Jag har läst tonvis med läkarrapporter där det står svart på vitt att försökspersonerna mådde lika bra efter att ha ätit placebopiller som den riktiga medicinen. Så man är ju dum om man inte skickar ut dem på marknaden”, berättar Esbjörn Salvander, ordföranden i Läkemedelsbranschens riksförbund, när han köper en förpackning Tic Tac på en bensinstation.

Placebo är billigt och effektivt

Salvander påpekar också att placebo är mycket billigare att framställa än till exempel riktig HIV-medicin eller piller mot gikt, då de ofta består av ingredienser som socker, olja eller kalk. Samtidigt saknar de biverkningar, och samma typ av placebo kan användas till många olika sjukdomar.

“Det är ett fantastiskt genombrott. Vem vet, kanske kan mannen som har diabetes ta samma piller som sin fru som har högt blodtryck och sonen som lider av ADHD”, förklarar Salvander entusiastiskt.

Men innan placebo kan släppas på marknaden ska den testas i medicinska försök – denna gång som ett självständigt läkemedel:

“Vi följer naturligtvis samma förhållningsregler som med alla andra läkemedel: Dubbla blindtester med patienter av alla typer. Det skulle ju bli ett hårt slag mot läkemedelsbranschen i Sverige, om vi bara skickade ut verkningslösa piller på marknaden”, säger Esbjörn Salvander.


Översättning: CE översättningsbyrå

Svensk forskare löser istärningsmysteriet

Kvantfysikern Isa Berg skördar internationella erkännanden efter sitt avslöjande om att istärningarna i colan försvinner, om vätskans temperatur är högre än istärningarnas. Nu hävdar en

error: Innehållet är skyddat!