Perfekta barn får tandimplantat

Nyklippt hår, smarta kläder och gott uppförande är inte längre tillräckligt. Ett ökat antal föräldrar är villiga att göra allt för att deras barn ska vara perfekta. Mjölktänder är föräldrarnas nya mardröm.

’Ja tack’, ’nej tack’ och kan jag få be om’ är inte tillräckligt för det ökande antalet föräldrar som ställer skyhöga krav på sina barn. Det visar en ny undersökning bland landets 10 ledande tandkliniker. På kliniken Say Cheese på Lindingö har man specialiserat sig på implantat för barn. Barn ska vara perfekta och det gäller naturligtvis även utseendet. Därför går det ju inte när mjölktänderna börjar lossna i 5- eller 6-årsåldern.

En fruktansvärd syn

Vid ett fösta ögonkast ser Carl-Erik, sex år, ut som vilken vanlig pojke som helst när han sitter hemma i trädgården på Lidingö och leker med familjens hund, Mozart. Men tittar man närmare är det något som stör den i övrigt så gulliga killens utseende.

”Ja, vi har ju hela tiden vetat att det skulle inträffa”, suckar Carl-Eriks mor, Barbara Runchel. Hon hänvisar till det gapande hålet i Carl-Eriks överkäke, där de första tappade mjölktänderna lämnat en hemsk syn.

”Det håller ju inte att man har en son som ser ut som en hemlös på sex år, så nu ska han alltså få implantat, och han vet ju att det inte finns något alternativ”, fastslår mamma Barbara och lägger armarna i kors för att markera sitt beslut.

Frågar man Carl-Erik vill han inte ha några implantat men å andra sidan vill han ju gärna fortsätta få leka med sina vänner och gå på tennisträning tre gånger i veckan – så nu har mamma Barbara och Carl-Erik ”ingått ett förtroligt” avtal som hon kallar det. Och även om Carl-Erik inte har något fel på synen har han även fått glasögon.

“Det ger honom en mer seriös och modern look”, konstaterar mamma Barbara.

’Anna Book pre surgery’

Mamma Barbara är långt ifrån den enda föräldern som skickar sitt barn till en tandklinik för att få implantat. Hos familjen Sandgren i Djursholm är mjölktänder också bannlysta. Därför går turen imorgon till Strandvägens tandklinik, där tvillingarna Fleur och Rosa ska få implantat i över- och underkäken. För som pappa Peter säger så ska hans flickor inte sakna något – och då framför allt inte tänder.

”Varje gång de öppnar munnen kommer jag att tänka på Liberalernas tidigare partiledare, den där gamle militären (Jan Björklund, red.). Det kan jag inte stå ut med – och det kan vi som respektabel familj inte heller visa upp för våra gäster”, säger pappa Peter. Hans amerikanska fru, Nicole, håller helt med.

”Altså, det gar inte med den tänder. Jag kammer att tanke pow Anna Book pre surgery. My girls ska ha en perfect look”, menar Nicole på utpräglad svensk-engelska.

Det är inte min egen mjölktand

När tvillingarna Fleur och Rosa började tappa sina mjölktänder var de som de flesta barn stolta och glada. Därför fick Peter och Nicole ta till grova metoder för att påskynda behandlingen så snabbt som möjligt.

”Särskilt Rosa var omöjlig. Till sist var vi tvungna att binda ett snöre runt hennes tänder medan hon sov. Sedan gjorde vi det gamla tricket, du vet, genom att knyta fast snöret i dörrhandtaget och – PANG!” ropar Peter och slår ihop händerna.

De onaturliga förlusterna av mjölktänderna gjorde naturligtvis Fleur och Rosa lednsa. Men det fick familjen Sandgren snabbt ordnat med gåvor från en ytterst generös tandfé, då båda kunde skryta med nya el-cyklar och en resa till Disney World i Florida.

”När vi nu lägger ner 40 000 kronor på flickorna för att de ska se fina ut, anser jag ärligt talat inte att det finns någon anledning till klagomål”, menar pappa Peter.


Översättning: CE översättningsbyrå

NATO vill införa demokrati i Italien

NATO vill genomföra en militär intervention i Italien för att införa demokrati och rättsstat. Landets styrkor utgör inte något militärt hot enligt generalerna. Istället fruktar

error: Innehållet är skyddat!