Facebook ersätter demokratisk process

Svenska politiker kommer att flytta val, lagförslag och andra parlamentariska grundpelare över till den sociala nätverken. Det självklara valet menar experter på nya medier.

I framtiden behöver du inte gå på möten i någon gammal gymnastiksal med en röstsedel för att välja din kandidat till riksdagen. Det ordnas istället genom att anmäla sig till en valgrupp på Facebook. På samma sätt kommer lagförslag också behandlas på den sociala nätverkssajten. Det är perspektiven i ett nytt förslag som regeringen väntas presentera inom kort.

“Den svenska demokratiprocessen, såsom den fungerar ”in real life”, är föråldrad och klarar inte att möta de utmaningar som det moderna kunskapssamhället står inför. Genom att flytta den parlamentariska debatten till Facebook ”kan vi vara säkra på att hänga med” hävdar framtidsminister Gudrun Holm (S). Ministern har efter tidigare ministrars fadäser fört en tämligen anonym tillvaro, sedan statsminister Stefan Löfven gav henne posten tidigare under året men efter att facebookförslaget blev känt får hon kommentarer, likes och gruppinbjudningar från många håll.

Lagförslag efter ‘likes’

“Jag anser att Holm går i bräschen för en riktigt modig satsning”, säger experten på sociala nätverk och medier på Sociality AB, Arnold Gutenberg. Om idén blir verklighet tänker han bli en av huvudmännen bakom den nya satsningen och redan nu har Gutenberg flera idéer på lager.

“Det är ju självklart att rösta om lagförslag efter antalet ‘likes’ (‘tycker om’-funktionen, red.). Just nu använder vi en närmast medeltidsliknande process med tre behandlingar i riksdagen men framöver kan en politiker föreslå något, lägga ut det i en lagförslagsgrupp och vips! Ett par dagar senare kan han se vartåt vinden blåser”, förklarar Gutenberg och anser att över 1000 ‘likes’ bör få igenom ett förslag till slutomröstning.

Rösta på nätet

“Och så är det de stora sakerna som riksdagsval men där borde det heller inte vara några problem”, anser Gutenberg som menar att en enda valgrupp är den enklaste och billigaste lösningen. Man anmäler sig och röstar anonymt som i en klassisk nätomröstning, bekant från bland annat Aftonbladets hemsida. Arnold Gutenberg påpekar att man även kommer att kunna motivera medborgarna bättre, genom att till exempel kombinera omröstningen med roliga tävlingar och nätbaserade spel.

“Med de kommande offentliga nedskärningarna bör vi ju spara där vi kan. Varför då inte göra det med något som också kan ge Sverige en skjuts in i Webb 2.0-världen”, menar finansminister Magdalena Krona (S) som själv äger en HTC-smartphone med en facebookapp.

Ett förslag om att väljarna ska kunna följa sina politikers göromål via GPS-verktyget Foursquare, som kan installeras på Facebook, avslås.


Översättning: CE översättningsbyrå

Humanist förvärvar verklig kompetens

En 26-årig student i idéhistoria fick en chock när något han lärt sig på universitetet visade sig kunna användas i den verkliga världen. Martin Snickardotter

Privatisering av politiker på väg

Anders Samuelsson blir den första delvis privatägda politikern med ett sponsoravtal från Nike. Flertalet partiföreträdare är positiva till idén den. När Anders Samuelsson kliver upp

error: Innehållet är skyddat!