Föräldrar avskedar barn till följd av finanskrisen

Familjen Söderkrona avskedade i måndags sina två tonårsbarn, då de blev en för stor belastning för familjens ekonomi. Experter bedömer att regeringens nya skatter ökar antalet avskedade barn.

Det var mitt i en omgång chili con carne som Hanna och Lars Söderkrona lade korten på bordet för deras fyra barn: Emilia, 16, Oscar, 14, Emil, 8, och Julia, 5.

”Vi ser ingen annan utväg än att låta två av er gå”, sade Lars Söderkrona medan hans hustru nickade medhållande. De två äldsta barnen fick besked om att de om tre månader skulle vara tvungna att lämna familjens förortsvilla i Solna.

Enligt familjefadern Lars Söderkrona fanns det ingen annan väg att gå. Beslutet hade fattats efter långt och moget övervägande hur familjen bäst kunde spara. Vid middagen fick Emilia och Oscar en skriftlig uppsägning, där de ombads att lämna tillbaka nycklar och andra familjetillhörigheter till Lars och Hanna innan avskedet. Dessutom skulle barnen rensa familjens datorer från material av privat karaktär.

”Vi kunde inte drömma om att behandla våra barn på ett dåligt sätt, så självklart följer vi gällande regler på arbetsmarknaden. Vi har även tackat våra barn för deras arbetsinsats och önskar dem lycka och framgång i framtiden”, säger Lars Söderkrona, som nu hoppas att familjen får råd till en skidsemester och ett nytt badrum.

Barn är en lyxvara

Lars och Hanna Söderkrona är bara en familj bland många som antingen överväger att avskeda eller redan sagt upp sina barn. Det visar en undersökning som Megafon gjort åt Dagens Dagblad. I undersökningen svarar ett stort antal föräldrar att finanskrisen drabbat deras plånböcker hårt. Därför kan de inte längre understödja barnens snabbmatskonsumtion, krav på plattskärm i sovrummet och dyra märkesvaror.

Familjeforskaren Jens Kristian Singell på Barn, Ungdoms- och Familjeforskning (BUFF) vid Göteborgs Universitet är inte överraskad över undersökningsresultaten.

”Barn betraktas inte längre som oersättliga subjekt. I dag är barn en lyxvara som bara de mest priviligierade har råd med”, säger Jens Kristian Singell.

Familjeforskaren backas upp av flera ekonomer.

“I takt med att den nya regeringen vill beskatta svenskarna ytterligare med nya skatter på bl.a. ohälsosam mat och dryck, måste flera föräldrar avskeda sina barn”, säger mikroekonomen Manne Spamman från Stockholms Universitet. Han bedömer att det primärt går ut över familjens tonåringar som har en hög förbrukning av dessa två typer av livsmedel.

Hemma hos familjen Söderkrona gläder man sig över att inte längre behöva köpa tvåliters flaskor med Coca-Cola.

”Nu kan vi äntligen avnjuta en härlig Bourgogne årgång 2005 och införskaffa ekologisk svartvinbärssaft till de minsta”, konstaterar Lars Söderkrona.


Översättning: CE översättningsbyrå

error: Innehållet är skyddat!