Forskare kartlägger DNA i ris

Forskare har slutfört sin undersökning om DNA-serien i en av världens mest använda basfödor; riset. Det var en svår uppgift eftersom man har upptäckt att ris har mellan 50 000-60 000 gener, jämfört med 30 000-40 000 i en människa.

”Jo, det är en sanslöst lång lista”, säger chefsforskaren Magnar Rosten. ”Riktigt lång. Riktigt, riktigt lång.”

Gruppen upptäckte också att risgenerna innehåller enorma mängder av dupliceringar, med nästan tre fjärdedelar av alla risgener repeterade i den slutliga koden. Faktum är att gruppen har uttolkat två olika sorters ris (borde ha nämnt det tidigare) – Basmati och Jasmine – och har funnit att skillnaden mellan dem är ungefär en halv procent. Detta är ändå ungefär tio gånger större än variationen mellan människor så det är mycket anmärkningsvärt på några vis.

Genom att använda genspistolteknik – samma metod som används för att tyda mänskligt DNA – lyckades gruppen knäcka koden ganska snabbt. ”Jo. Det gick fort, helt klart”, förklarar Rosten. ”Riktigt fort.”

Nu när hemligheten med risets beståndsdelar är upptäckt, har Rosten stora planer. ”Jo, riset är klart. Så nu antar jag att vi ska köra majs eller något. Jag skulle faktiskt vilja testa potatis. Jomen vi avkodar väl potatis nästa gång.”

När han tillfrågades om koden är användbar, blev Rosten ivrig. ”Oh ja, enormt användbar. Riktigt, riktigt användbar. För det första så vet vi hur det är uppbyggt. Ner till minsta lilla gen. Vi vet precis hur det är uppbyggt. Vilket är enormt användbart.”

När han tillfrågades om vilka användningsområden koden – som skulle kräva kalhuggning av en mindre skog för att kunna skrivas ut på papper – skulle kunna ha för mänsklighetens framtid, blir Rosten trotsig. ”Vi kan ris som ett rinnande vatten. Nu kan ni inte säga att det inte är en bra sak. Det måste det vara, eller hur? En fantastisk lång lista med grejor. Fantastiskt. Som jag sade, vänta bara tills vi har knäckt potatisen, då har vi verkligen någonting. Åh ja. Två riktigt långa listor i alla fall.”

En liten jämförelse

Äktenskapets förväntningar En kvinna gifter sig med en man och förväntar sig att han ska ändra sig, men det gör han inte. En man gifter

Hur man behandlar holländare

Försök aldrig någonsin att tala holländska, även om du har bott i Nederländerna i mer än fem år. Det kommer inte bara att ge dig

error: Innehållet är skyddat!