Fula djur vill också ha pengar

Pandor, hästar och hundar får allt när svenskarna skänker pengar till djurens välfärd. Nu vill fula och mindre charmiga djur som varaner och vandrande pinnar också få en bit av kakan.

Bläddrar man till sista sidan av denna månads Familjejournalen möts man av en grön och brun jättereptil som bedjande tittar upp på läsaren. Det är den indonesiska komodovaranen, och över dess fjälliga huvud står ”En varan är också en människa.”

Bilden är första delen av en landsomfattande kampanj som Förbundet Ugly Life, FUL, genomför för att skapa fokus på den mindre gulliga delen av djurriket.

Illern ska också ha medlidande

“Du kan gå ut på nätet utan att se en eller annan stackars tanig hund stå och tigga pengar”, förklarar ordföranden för FUL, illern Bobbafett Hansson.

“Åh, se på mig, vad det är synd om mig! Och hur är det med oss andra då: illern, varanen, den vandrande pinnen – ska inte vi också få ha lite medlidande? Men om det är en hund blir alla så upprörda och vill hjälpa till direkt – lämlar!” fnyser Bobbafett Hansson men understryker genast att FUL faktiskt har flera medlemmar inom sistnämnda djurart.

Tillsammans med vännen och vice ordförande, koffertfisken Fiona Havsund, har ordförande i många år beklagat att både medier och organisationer för djurvälfärd favoriserar de gulliga djuren som hästar, hundar och pandor, när man diskuterar djurplågeri och hotade arter. Samtidigt lider många fula djur i tysthet.

Anonyma sjögurkor dör

“Kan du tänka dig att det var en historia om ett marsvin som några pojkar satte eld på? Inge pratade om något annat på flera dagar! Men den veckan var det faktiskt över 1 000 sjögurkor som dog av ett giftutsläpp i Japanska sjön”, berättar Havsund.

Nästa del av kampanjen kommer vi använda en bild av just denna djurart, när FUL i morgon publicerar reklambanners på Dagens Nyheters och Svenska Dagbladets hemsidor. Texten lyder: “Vad tror du att den här sjögurkan känner just nu?”, varefter bannern spetsas av en harpun och färgas röd av blod. “Skräck” lyder svaret.

“Vi hoppas på att nu ut till ett brett segment av både unga och gamla inom vårdsektorn, samt en del förtidspensionärer”, säger Havsund, som redan fått donationer från tidigare medlemmar av Kattens Skydd.

FUL är ett skämt

Bland de gulliga djuren är det dock ingen som tror att FUL kommer att lyckas.

“Det är ett skämt,” konstaterar golden retrievern Buster Mikaelsson. “Hundens dominans som ett gulligt väsen med mänskliga känslor och tankar är omöjlig att bryta. Även de ganska slabbiga muskelhundarna har stödgrupper på Facebook, så mitt förslag till de fula djuren är – ge upp!”


Översättning: CE översättningsbyrå

error: Innehållet är skyddat!