Landsbygdsfest i kaos utan hemvärnet

En trevlig byfest i Bergby utvecklade sig till en mardröm då hemvärnet aldrig dök upp. Det fanns ingen som kunde dirigera trafiken och hålla ordning på folkmassorna, som därför gick amok i våld och skadegörelse.

Fredagens Open by Night i den mellansvenska byn Bergby skulle blivit en tilldragelse. Alla butiker höll öppet på huvudgatan fram till midnatt, och vid banken på hörnet stod en hoppborg för barnen. Församlingshemmet var pyntat och fatölsanläggningen igång. Invånarna började långsamt bege sig ut från sina hus.

Men något var fel.

Hemvärnet som annars alltid manstarkt dyker upp för att hålla ordning vid större arrangemang på landsbygden, var inte där. Borta var de effektiva männen och kvinnorna som i sina neongula västar invaggade trygghet och dirigerade bilarna till rätt parkeringsplatser. Borta var känslan av kompetent ledarskap och auktoritet. Man hade helt enkelt glömt att kontakta dem.

Och detta fick fatala konsekvenser.

Lämnade bil på en tomt

“Det var ingen där som berättade för oss var vi skulle parkera. Så jag lämnade bara bilen inne på en tomt”, förklarar optiker Jens Ekbåge, som kommit till Bergby från sin gård i Axmar. Med sig hade han sin fru Elise och sina två små barn Patrik och Emma. De var inte de enda som hade problem med bilen. I stort sett alla deltagare vid Open by Night parkerade sina bilar framför äldreboendet och skolan, på andras uppfarter eller bara mitt på gatan.

Snart var Bergby ett kaos av fordon, och invånarna hade ingen aning om hur de skulle göra. Många gick vilset omkring, och lämnade kvar sina barn i blind förvirring eller sprang in i de öppna butikerna för att riva ner varor från hyllorna.

“Det var som om all lag och ordning var satt ur spel. Jag såg folk sätta eld på bilar och angripa pensionärer med klubbor. Vid ett tillfälle såg jag tre tonåringar använda alla parfymer från Kicks reahylla till molotovcocktails”, berättar Jens Ekbåge, som tillsammans med familjen tog sig ut från Bergby med livet i behåll.

Antastad av våldsverkare

Carina Andersson kan vittna om en liknande berättelse. Den 32-åriga frisörskan hade knappt kommit till Open by Night förrän hon blev antastad av fyra män.

“De var helt klart ute efter något och jag vet att det var för att hemvärnet inte var där.”

Carina lyckades dock ta sig bort från männen genom att kasta ett brinnande bildäck efter dem och gömma sig i en vält container.

När hon tog sig ut igen kände hon knappt igen sin hemby. Bilar och butiker stod i brand, tjuvlarm ljöd överallt och små barn ropade på sina mammor. Bergby var ett kaos. Och ingenstans syntes hemvärnet till.

Saknar dem först när de är borta

Dagen efter fick polisen ett samtal från en upprörd och gråtande äldre kvinna som hade hittat en tappad mobiltelefon bredvid en skadad hund.

“Hemma… Hemma… Var är hemma?” Först trodde polisen att kvinnan var dement och försvunnit från något äldreboende. Men när hon nämnde Bergby och började tala om blödande marsvin och kokain i församlingshemmet, anade de oråd.

“Vi körde dit med blåljus och det var fruktansvärt. En hemsk syn”, berättar kriminalkommissarie Anton Busenhed medan hans blick vilar på något långt bort i horisonten.

Busenhed uppmanar alla små och mellanstora byar att alltid använda hemvärnet när de planerar arrangemang som Open by Night.

“Man saknar dem först när de är borta”, säger han med sprucken röst. “Först när de är borta.”


Översättning: CE översättningsbyrå

Försvaret köper handikappscootrar

Fordonens snabba och oförutsägbara ryck gör dem perfekt lämpade för närkamp, menar försvaret. Ett stort erkännande, menar De Handikappades Riksförbund, som ska hjälpa att träna

Företag i chock efter baktalsfall

Anställda på ett företag i Gislaved får psykologisk krishjälp efter ett chockerande fall av baktal. På torsdagsmorgonen var Beatrice Berg, personalchef på ett företag i

error: Innehållet är skyddat!