SD kräver fredad ligusterhäck

Sverigedemokraterna kommer nu med ett nytt förslag: freda ligusterhäcken. S-ordförande Stefan Lööf ställer sig efter ett köp av en kolonilott inte avvisande.

Ligustrum Vulgaris är en av de mest utbredda häckarna i Sverige. Man behöver inte gå långt i ett vanligt villakvarter förrän man möter den, ligusterhäcken som vi kallar den på svenska. För vissa en symbol på småborgerlig instängdhet, för andra en äkta symbol på svenskhet. För Janne Folkesson råder det inga tvivel. ”Ligusterhäcken är helt enkelt en del av den svenska folksjälen. Det blir utmärkt att freda den så att vi inte riskerar att den försvinner i takt med globaliseringen och det multietniska samhället”, säger SD:s ledare.

Lika svenskt som surströmming

Om förslaget godkänns innebär det att trädgårdsägare med en ligusterhäck inte får avlägsna den, om man inte söker särskild dispens. Trädgårdsägare med ligusterhäck förpliktigar sig dessutom att ta extra väl hand om häcken. Det innebär att man ska vattna och klippa den efter särskilda regler. Förslaget från SD innebär även stora rabatter på ligusterhäckar på landets plantskolor.

Det är Kulturarvsstyrelsen, som tillvaratar fredning av byggnader och lokaler i Sverige, och avdelningschef Bengt Frid upplyser att det kan vara en besvärlig process att få något fredat. Platsen eller fenomenet ska nämligen vara så väsentligt att det kan ha nationell betydelse. Hos SD är både Janne Folkesson och kulturtalespersonen Karin Nödgren dock optimistiska: ”Ligusterhäcken är lika nationell som Globen och surströmming”, menar Karin Nödgren.

Ligusterns vänner är entusiastiska

Ligusterhäcken är även mycket populär i de svenska trädgårdsföreningarna, bl.a. i trädgårdsföreningen Körsbärslunden i Stockholms norra områden, där Socialdemokraternas partiordförande Stefan Lööf nyss köpt en tomt. ”Normalt ligger Janne och jag långt ifrån varandra värdepolitiskt men här kan jag verkligen se hans poäng. Om vi fick planterat några ligusterhäckar i till exempel Tensta och Rinkeby, tror jag verkligen att det bidrar till integrationen”, säger Lööf.

I samma trädgårdsförening håller Anders Jansson Stohle till. Han är dessutom ordförande i föreningen ”Ligusterns vänner”, som Sverigedemokraterna rådfrågat under framtagandet av förslaget. ”Redan innan tog de flesta av oss riktigt god hand om våra ligusterhäckar, det är ju en sådan härlig häck men en fredning kommer ju naturligtvis ge häcken bättre villkor”, berättar Anders Jansson Stohle, som ofta sjunger för sin ligusterhäck under ljusa sommarnätter.


Översättning: CE översättningsbyrå

error: Innehållet är skyddat!