Rengöringsbranschen meddelar: Vik trasan bara två gånger

Fler och fler lokalvårdare viker bara trasan två gånger i stället för tre. Forskare talar om ett regelrätt paradigmskifte. Fackföreningen Rengöring och Service går nu till motangrepp med kampanjen “Vik tre gånger så försvinner skiten” med Anders Jansson och Petra Mede som frontfigurer.

Först doppar man trasan i en spann med vatten och vrider ur den varsamt – men tänk på att det är trasan och inte handlederna som ska vridas! Sedan viker man trasan en gång, två gånger, tre gånger – och så har man hela 16 rena ytor i kampen mot skiten.

Denna ramsa lärde sig Heidi Dammgård, 29, när hon började som lokalvårdare för nästan tio år sedan, och fram till nyligen har hon lärt den vidare när hon utbildar nya lokalvårdare. Men Heidi är en av många som upptäckt att hälften kan vara nog:

“Jag viker bara trasan två gånger. Det ger 8 ytor att arbeta med och det är fullt tillräckligt för de flesta uppgifter”, berättar Heidi Dammgård, som för fyra år sedan startade sin egen städfirma i Bålsta utanför Stockholm. Och hon är långt ifrån ensam att lämna den traditionella 16-sidorsmetoden.

Ungdomsuppror i rengöringsbranschen

Företagsantropologen Janus Torp-Andersson talar om ett regelrätt paradigmskifte i rengöringsbranschen.

“Det handlar om ett stort antal innovativa unga som vågar göra upp med traditioner som gått i arv från generation till generation”, menar antropologen och pekar på en modell han skapat för att visualisera tendensen:

“Metoder för rengöring av vågräta ytor med fuktig trasa har i stort sett inte förändrats under perioden 1920-2020. Men efter millennieskiftet har det uppstått något som jag närmast vill beteckna som ett ungdomsuppror i rengöringsbranschen. 8-sidorsmetoden vinner mark och det är inte osannolikt att 16-sidorsmetoden försvinner helt.”

Kända komiker till kamp för 16-sidorsmetoden

I lokalvårdarnas fackförening, Rengöring och Service, är man djupt bekymrade över utvecklingen. Därför har man startat kampanjen “Vik tre gånger så försvinner skiten” för att utbilda och medvetandegöra unga lokalvårdare. Det berättar konsulten på Rengöring och Service, Ingrid Kvasth.

Kampanjen använder Facebook och YouTube för att sprida små, informativa undervisningsvideor om 16-sidorsmetoden. I videorna visas kända komiker som Anders Jansson och Petra Mede, hur 16-sidorsmetoden är långt överlägsen 8-sidorsmetoden och förklarar på ett ungdomligt sätt att det är mycket proffsigare och rengöringsriktigt att vika tre gånger i stället för två.

Och behovet är stort för kampanjen, menar Ingrid Kvasth. Både för rengöringsyrkets och de ungas skull:

“Det rör sig om ett stort svek mot den unga generationens lokalvårdare om vi inte lär dem att de sätter sin värdighet på spel när den bara viker trasan två gånger. Det blir ju nästan som att de bara knycklar ihop den som amatörerna”, ryser hon.


Översättning: CE översättningsbyrå

Stort företag får manlig chef

Ett stort svenskt företag får överraskande en manlig chef. Medarbetarna gläder sig för en manlig prägel med en mer aggressiv och auktoritär ledarstil. Fredag förmiddag

error: Innehållet är skyddat!