”Ge mig 50 miljoner, annars förgiftar jag era cigaretter”

Galningen som hotar att förgifta svenska cigaretter om han inte får en lösensumma på 50 miljoner kronor, kan sitta på en dödlig arsenal av kemiska ämnen.

Den anonyma utpressaren har riktat in sig på Austria Tabak, som köpte Swedish Matchs cigarettverksamhet 1999. Han kräver att pengarna sätts in på två skilda bankkonton i Schweiz. Om så inte sker, kommer han att injicera dödliga gifter i de mest populära märkena på den svenska marknaden, bland andra Blend, Marlboro och Prince.

Experter har bekräftat att mannen redan kan ha blandat ihop en dödlig cocktail av gifter, med vilken han kan förvandla den ofarliga vanan att röka till en dödlig variant av rysk roulett för ovetande rökare. Forskaren Natanael Lipponen, som nervöst blossade på en John Silver utan filter, berättar för Dagens Dagblad: ”I värsta fall kan den här galningen förgifta cigaretter med kemiska ämnen såsom dimetylnitrosamin, etylmetylnitrosamin och kvävesopyrolidin. Som extra dödlig krydda skulle han kunna blanda i hydrasin, vinylklorid, uretan och formaldehyd. Alla är kända cancerogener. Effekten för allmänheten skulle kunna bli ödesdiger.”

Redaktionens egna medicinska expert, dr. Antonia Labello, förklarade det troliga händelseförloppet vid exponering: ”Om dessa kemikalier absorberas i kroppen över en period på mellan 20 och 30 år, så börjar kroppens andningsorgan och blodkärl att ta skada. De första symptomen skulle bland andra vara dålig kondition, bröstsmärtor och impotens. Slutligen, efter omkring 40 år, är risken för hjärtattack eller lungcancer mycket stor. Att någon ens skulle kunna tänka på att utsätta oskyldiga människor för ett sådant hemskt öde, går utanför mitt förstånd.”

I jakten på galningen har polisen begärt hjälp från affärer och industrier med att rapportera om någon försöker köpa någon eller flera av följande kemikalier, som de misstänker också kan komma att användas för att öka effekterna av hans dödliga brygd:

Koloxid, Vätecyanid, Akrolein, Acetatdehyd, Kväveoxider, Ammoniak, Pyridin, Kvävesyra, Metylamin, Indolen, 3-kväveoxidpyridin, 3-vinylpyridin, Aceton, Acetonnitrid, 1,3-Butadien, Isokuolin, Isoamylamin och 3-cyanopyridin.

När Lipponen får reda på att samtliga dessa kemikalier sedan länge förekommer i svenska cigaretter höjer han förvånat på ögonbrynen. ”Jaså, nämen där ser man…”, säger han och tänder en ny cigarett med den gamla fimpen.

error: Innehållet är skyddat!