Försvaret köper handikappscootrar

Fordonens snabba och oförutsägbara ryck gör dem perfekt lämpade för närkamp, menar försvaret. Ett stort erkännande, menar De Handikappades Riksförbund, som ska hjälpa att träna de svenska soldaterna i användning av de nya scootrarna.

Glöm allt om drönare, JAS och värmesökande missiler. Framöver kommer den svenska militären ta sig runt i så kallade trikes: trehjuliga scootrar som idag primärt används av rörelsehindrade äldre och handikappade.

Vagnarnas plötsliga fart och överraskande beteenden har nämligen imponerat på försvaret, så mycket att de planerar att köpa in 1000 stycken scootrar. General Carl Wilhelm Hamilton förklarar hur han fick idén till det osedvanliga inköpet:

“Jag var med familjen i ett shoppingcenter, och när jag klev ur från en butik strök en trike förbi mig i hög fart. Tio centimeter i fel riktning och jag hade blivit av med en fot”, berättar Hamilton och tillägger med ett lurigt leende:

“Hade vi varit i Afghanistan kunde det varit foten på en talibankrigare!”

500 soldater på trikes

Dagen efter presenterade generalen sitt förslag om trikes inom militären inför begeistrade kollegor.

“Vi räknar med att utbilda soldaterna i de nya stridsredskapen under sommaren. Ännu är vi osäkra på hur de fungerar i sand och bergsområden men vi är mycket förhoppningsfulla”, försäkrar Carl Wilhelm Hamilton, som fått ansvaret för en brigad på 500 trikeburna män och kvinnor.

Försvaret har kontaktat De Handikappades Riksförbund för att be om hjälp med träningen, och det är förbundet glada över.

“Det är ett stort erkännande för alla rörelsehindrade, att deras förmåga att köra ett redan farligt fordon kan användas i en stridszon”, menar talespersonen Liselotte Löpare, som redan fått flera förfrågningar från medlemmar som gärna vill utbilda soldaterna.

“De berättar för mig att de vet allt om att jaga och fälla alla typer av civila: unga, gamla, fotgängare, cyklister – även fiendens husdjur kan de ta hand om med en enkel manöver”, berättar Löpare.

Hittills har enbart ordföranden i försvarsutskottet, Holger Fridman, kommenterat inköpet och är mycket positiv:

“Även om vi anser att försvaret ska skära ner sin budget, är det positivt att se en mer tolerant och kreativ linje hos en så rigid institution”, menar han.


Översättning: CE översättningsbyrå

[social_warfare]

Svenskarna litar på Aktuellts historier

89 procent av svenskarna tror att Aktuellts historier är äkta. Det är enligt SVT:s generaldirektör, Maria Paraból, mycket upprörande. “Det har aldrig varit vår mening

error: Innehållet är skyddat!