Många svenskar är hemma från jobbet efter att ha testat positivt under OS

Frånvaron skjuter i höjden i landet. Anledningen är att många arbetstagare testar positivt inför de olympiska spelen.

– Ett positivt OS-test innebär att du måste hålla dig borta från arbetet. Det är reglerna i det svenska arbetslivet, förklarar arbets- och integrationsminister Helga Vigilante.

Arbetsmarknadens parter är överens

Hon visar att OS-frånvaro är den enda frånvaro som accepteras i Sverige.

– Detta är den svenska OS-linjen. Lyckligtvis är parterna i arbetslivet överens om att minska sjukfrånvaron och öka OS-frånvaron.

Svenskt Näringslivs direktör Olle Flykt håller med, men lyfter också fram hur många företag som arbetar för att göra det möjligt för arbetstagarna att kombinera arbete och OS.

– För vissa kan det vara bra att ha reducerad arbetstid under OS. Andra har goda erfarenheter av storskärm i kontorslandskapet. Det viktigaste är att du inte känner dig pressad att arbeta under en skidtävling.

OS-skeptiker

Han är dock oroad över det ökande antalet OS-skeptiker i Sverige. Birgitta Monster från LO bekräftar att LO:s OS-grupp upptäckt allvarliga utbrott av OS-feber.

– Det enda som kan hjälpa är en lag som garanterar att alla arbetstagare påverkas av OS.

Idrottsutövare glad för seger

Riktigt skönt att jag vann den senaste internationella tävlingen, berättar en person som utövar sport på elitnivå. En bra prestation, som jag också är nöjd

Kaninhoppning tar västvärlden med storm

Sporten kaninhoppning har blivit en världsomspännande trend. Filosofer säger att den gör människor lyckliga och kallar sporten för ”det ultimata syftet med vår existens”. När

error: Innehållet är skyddat!