Många svenskar är hemma från jobbet efter att ha testat positivt under OS

Frånvaron skjuter i höjden i landet. Anledningen är att många arbetstagare testar positivt inför de olympiska spelen.

– Ett positivt OS-test innebär att du måste hålla dig borta från arbetet. Det är reglerna i det svenska arbetslivet, förklarar arbets- och integrationsminister Helga Vigilante.

Arbetsmarknadens parter är överens

Hon visar att OS-frånvaro är den enda frånvaro som accepteras i Sverige.

– Detta är den svenska OS-linjen. Lyckligtvis är parterna i arbetslivet överens om att minska sjukfrånvaron och öka OS-frånvaron.

Svenskt Näringslivs direktör Olle Flykt håller med, men lyfter också fram hur många företag som arbetar för att göra det möjligt för arbetstagarna att kombinera arbete och OS.

– För vissa kan det vara bra att ha reducerad arbetstid under OS. Andra har goda erfarenheter av storskärm i kontorslandskapet. Det viktigaste är att du inte känner dig pressad att arbeta under en skidtävling.

OS-skeptiker

Han är dock oroad över det ökande antalet OS-skeptiker i Sverige. Birgitta Monster från LO bekräftar att LO:s OS-grupp upptäckt allvarliga utbrott av OS-feber.

– Det enda som kan hjälpa är en lag som garanterar att alla arbetstagare påverkas av OS.

Stoltenberg blir Norges flaggbärare i OS

I fredags beslutades det att Natos chef Jens Stoltenberg kommer att vara en av Norges två flaggbärare vid öppningsceremonin för vinterspelen. Den andra flaggbäraren är

error: Innehållet är skyddat!