Rivalitet kring julpynt orsakade slagsmål och mordbrand

En årslång konflikt gällande juldekorationer nådde igår sin totala klimax, då två grannar i Stockholmsförorten Midsommarkransen angrep varandra med ljusslingor och en konstgran.

Man brukar säga att julen är familjens och fridens högtid men på Violvägen i Midsommarkransen utanför Stockholm är julen den direkta orsaken till en bitter grannfejd som resulterat i våld och en uppbränd jultomte.

Harry Lugn är den ena av de två grannarna. Från sin säng på Karolinska sjukhuset har han valt att berätta sin version av konflikten för Dagens Dagblad.

“2003 satte jag upp en enkel ljusslinga av typen som liknar istappar på takrännan ut mot gatan. Det såg trevligt ut och barnen älskade ljuset. Så jag fick blodad tand och åren efter satte jag upp fler slingor, tomtenissar och annat julpynt i trädgården på framsidan av huset. Det blev väldigt snyggt.”

Harry berättar med tindrande ögon hur dekorationerna fick hela gatans beundrande blickar och uppmärksammades till och med i ett inslag i lokal-tv.

Fram till dess var allt frid och fröjd. Men så en dag i december 2010 upptäckte Harry något som bekymrade honom.

En konkurrent visade sig på banan

“Plötsligt hade han monterat en tomte i en släde på taket. Den var enorm och lamporna ändrade färg så att det såg ut som om han emellanåt släppte ner julklappar i skorstenen. Det var helt klart för att försöka överträffa min julpyntning.”

Det kunde Harry Lugn inte acceptera. Så han importerade snart specialtillverkade juldekorationer för utomhusbruk för hundratusentals kronor.

De följande åren eskalerade grannarna julpyntandet i rasande fart. Krubbor, de tre vise männen, mängder av varianter av den rödmulade Rudolf och tomtenissar har de senaste julmånaderna prytt Violvägen medan de båda grannarna ständigt försökt överträffa varandra.

Klimax nåddes nyligen då Harry ställt upp en sju meter hög rörlig jultomte vid en närliggande infart. Den skulle visa nyfikna besökare vägen till Harrys hus och en gång för alla visa vem som var julpyntskungen.

“När jag såg rök från mitt fönster befarade jag det värsta. Och mycket riktigt, när jag kom ut stod den i lågor. När jag såg hur elden brände hans skägg och flammorna slickade hans tjocka, röda kinder kunde jag inte låta bli att skrika rakt ut.”

Harry berättar att när han traumatiserad gick hemåt såg grannen stå i köksfönstret och flinande visa upp en bensindunk och en överdimensionerad knapp från Harrys jättejultomte. Det blev för mycket för Harry.

“Det slog bara slint för mig, och jag tog den tunga ljusslingan på två meter, som vi brukar hänga i äppelträdet, och gick över till honom. Sedan minns jag inte mer.”

Enligt polisrapporten hittades de två grannarna medvetslösa mitt på Violvägen. Utslagna och med åtskilliga sår efter ljusslingor, konstgran och slag med trädgårdstomtar fördes de till vårdcentralen. Polisen genomför fortsatta tekniska undersökningar i området.

Harrys granne önskar inte medverka i denna artikel men understryker för Dagens Dagblad att han inte på något sätt är intresserad av att tävla.


Översättning: CE översättningsbyrå

Humanist förvärvar verklig kompetens

En 26-årig student i idéhistoria fick en chock när något han lärt sig på universitetet visade sig kunna användas i den verkliga världen. Martin Snickardotter

error: Innehållet är skyddat!