Inspelningsstopp för musik i ett halvår

Musikinspelningsverket har beslutat att införa inspelningsstopp för musik i sex månader från och med 1:a juli i år. Det innebär att ingen får spela in musik, ge ut album eller lägga ut musik på nätet under den andra halvan av året. Det blir fortfarande tillåtet att äga inspelningsutrustning men den får inte användas. Den som ertappas med en inkopplad mikrofon riskerar böter.

Anledningen till detta drastiska beslut är att musikproduktionen på den sen länge överhettade musikmarknaden är mycket större än musikkonsumtionen.

En av de grundläggande orsakerna till problemet är att den nya datortekniken gör det möjligt för allt fler att sitta hemma och både spela in och spela upp musik. I varenda hyresrätt, bostadsrätt och röd liten stuga med vita knutar laddas det upp musik på nätet. Cd-skivans långa speltid var tidigare en annan utpekad syndabock. Den gamla lp-skivan hade kortare speltid vilket tvingade artisterna att sortera bort de dåliga låtarna. Det gav musikmarknaden en naturlig balans.

Radio- och tv-monopolet var en annan viktig balansfaktor förr men nu har vi massor av radio- och tv-stationer som pumpar ut musik dygnet runt för att klara av trycket. Den senaste trenden inom radio är att spela två låtar på samma gång, en i varje högtalare. Nu befaras att surroundljudet i tv kommer att missbrukas för att kunna spela ännu fler låtar simultant. Men många anser ändå att fildelningen på nätet är droppen som fått bägaren att rinna över. Numera tror folk att en halvseg bredbandsuppkoppling är nyckeln till framgång i musikbranschen.

Forskarna är inte överens om hur mycket ny musik människan egentligen klarar av. Dygnet har fortfarande bara 24 timmar och vi har bara två öron. Men alla är överens om att vi måste stanna upp och bara lyssna på befintlig musik ett tag. Alltför många behöver rensa upp i sina piratfiler och YouTube-prenumerationer. Det finns rapporter om folk som har flera veckors olyssnad musik hemma.

Även artisterna själva har börjat reagera på den ohållbara situationen. Det märks i låtar som ”Det görs alldeles för mycket musik och här kommer en låt till, usch!” och ”Sånger med meningslösa ord”.

Efter inspelningsstoppet väntas hårda restriktioner. En artist får ge ut max 45 minuter musik per år, oavsett distributionsform. Dubbelalbum kommer att vara bannlysta en lång tid framöver och man blir tvungen att söka speciellt tillstånd hos Musikinspelningsverket för att ge ut liveskivor. Samlingsskivor räknas inte som ”ny musik” och påverkas därför inte av restriktionerna. För de stora skivbolagen blir det därför ingen skillnad överhuvudtaget.

Regler för hunden

Hunden får inte vara inne i huset. Okej, hunden får vara inne i huset, men bara i vissa rum. Hunden får vara i alla rum,

Stressens fördelar

Eftersom stress, spänningar och utbrändhet är så populärt bland anställda har Socialstyrelsens forskningsinstitut kommit fram till följande slutsats; vi vill vara konstant stressade! Studier av

error: Innehållet är skyddat!