Forskare gör sensationell upptäckt som ingen förstår

På torsdagseftermiddagen höll NASA en presskonferens där organisationen redogjorde för ny och banbrytande forskning. Ingen av de samlade journalisterna hade dock den blekaste aning om vad det hela handlade om.

“Är Michael Jackson en utomjording?”, “Finns det liv på månen?” och “Jag tror kanske att det handlade om rymdkejsaren Xenu?”.

Det var bara några av reaktionerna från de församlade journalisterna vid ett pressmöte på torsdagen som den amerikanska rymdorganisationen NASA höll med anledning av en epokgörande upptäckt om livets uppkomst och möjligheten till liv på andra platser i universum.

NASA:s forskningsresultat visar att livet på jorden inte enbart uppstått på en enda plats som man tidigare trott. Forskarna har upptäckt en hittills okänd mikroorganism som kan reproducera sig själv med hjälp av grundämnet arsenik i stället för fosfor. En överraskande upptäckt då vetenskapen hittills antagit att fosfor var nödvändigt för att skapa organiskt liv.

Pressträffen gjorde dock en del journalister besvikna, då de hade hoppats på mer spektakulära och lättförståeliga upptäckter.

Inga förödande asteroider

Heath J. Williams från Los Angeles Times ger ord åt de flesta journalisternas frustration.

“Det är ju inte en käft som fattar vad de babblar om. Vi hade hoppats på något om en galaktisk civilisation som kontaktat jorden. Eller åtminstone en enorm asteroid som kunde släcka allt liv inom några månader. Men mikroorganismer, arsenik och fosfor? Come on!”

Frustrationen delades av majoriteten av de samlade journalisterna, varav många menade att NASA åtminstone kunnat hittat en enkel arsenikbaserad kunskapskälla som de kunde intervjua.

Förklaringarna om att de upptäckta livsformerna endast är på mikrobstadiet gav den fjärde statsmakten inte mycket för. Vetenskapsjournalisten Helge Meijsel från aftonbladet.se förklarar.

“Om de inte har något bättre kan du låta bli att slösa vår tid. Det är ett grundläggande journalistiskt credo att om något inte kan förklaras kan det inte försvaras. Och helt ärligt. Det var ju ingen av oss som fattade ett dyft av rymdnördens konstiga och besserwisseraktiga vetenskapliga förklaringar. Det är helt klart ett fiasko.”

Vissa av de samlade vetenskapsjournalisterna diskuterar nu möjligheten att bojkotta NASA:s presskonferenser, tills rymdorganisationen åtminstone presenterar en rymdvarelse med ett helande pekfinger.


Översättning: CE översättningsbyrå

Gånger är inte värt mer än plus

De nuvarande räknereglerna skickar ut felaktiga signaler om att någon är värd mer än andra. Därför har en grupp elever från Rökstenens gymnasium gått samman

Svensk forskare löser istärningsmysteriet

Kvantfysikern Isa Berg skördar internationella erkännanden efter sitt avslöjande om att istärningarna i colan försvinner, om vätskans temperatur är högre än istärningarnas. Nu hävdar en

Forskning visar: Den som viskar den ljuger

Det stämmer faktiskt. Den som viskar den ljuger. Den slutsatsen drar den banbrytande doktorsavhandlingen från Uppsala Universitet, ”Sanningshalten i lågfrekventa yttringar – från myt till

Lokal atom går igenom halveringskris

En partikelfysiker vid Örebro universitet har upptäckt ett ovanligt exempel på en atomisk halveringskris. ”Det hela började när vi märkte att en borisotop betedde sig

error: Innehållet är skyddat!