En man utan barn: Ordet pappahumor är exkluderande

Det är diskriminerande att ordet pappahumor används för dåliga vitsar, menar en man utan barn: ”Jag vill också ha tillåtelse att vara smaklös.”

”Har du hört talas om den nya filmen ”Konstipation”? Inte? Nej, den har inte kommit ut än.”

Det skrev Kasper Kråklind från Tranås nyligen på sin Facebook-profil. Men skämtet togs inte emot som den 32-åriga butikschefen hade hoppats.

”Det är verkligen pappahumor”, skrev till exempel en av Kasper Kråklinds Facebook-vänner.

”Du får du se till att få barn med den sortens humor”, skrev en annan.

Föräldraskapsnormativa humorförväntningar

Kasper Kråklind har blivit påverkad av just dessa kommentarer. Trots att han bott med sin flickvän i fyra år har de inga barn, trots att de har försökt i nästan ett år. Enligt Kasper är det inte rättvist att han ska hindras från att sprida sin grova humor bara för att han är ofrivilligt barnlös. Det är därför han nu angriper begreppet pappahumor.

”Det är inte rimligt att om någon berättar ett skämt, så blir det roligt om han eller hon har barn. Men om jag berättar samma skämt blir det helt fel, eftersom min flickvän och jag är barnlösa. Den typen av saker gör mig faktiskt ganska upprörd”, säger Kasper Kråklind indignerat.

Kasper hävdar att han i allmänhet får mycket dålig respons på sina skämt, och enligt huvudpersonen själv beror detta på vad han kallar föräldrarnas normativa humorförväntningar, och ger ett konkret exempel.

”Min flickvän Lina sa häromdagen att hon frös. Så jag sade åt henne att ställa sig i hörnet av vårt vardagsrum, för där är det 90 grader. Det är objektivt sett väldigt roligt eftersom vinkeln i hörnet är 90 grader, men det har inget med temperaturen att göra. Men Lina tyckte inte alls att det var roligt, och jag tror att det beror på idén om pappahumor”, säger en frustrerad Kasper Kråklind.

Flickvän: inga barn med den sortens humor

Kasper Kråklind kan dock inte räkna med något stöd hemma i sin kamp för att berätta grova skämt.

”Jag bryr mig ärligt talat inte om han kallar det för pappahumor eller vad han nu kallar det. Om han slutade med de där banala skämten skulle vi kanske haft lite mer framgång med graviditetsprojektet.”

error: Innehållet är skyddat!