Ny skatt på pretentiös mat

Mat som folk köper uteslutande för att skryta och skrävla, får eventuellt en ny skatt. Det föreslår regeringen och Miljöpartiet i kölvattnet av den kontroversiella fettskatten. “Vi får dessvärre erkänna att det är enda vägen”, håller Vänsterpartiet med.

Använder du regelbundet extra flärdfulla produkter som rivsalt, ekologiska cigaretter eller saft av vetegräs, kommer du kanske att få betala extra för det om ett par år. Regeringen har nämligen föreslagit att all mat som enbart köps på grund av sitt statusvärde, ska beskattas extra hårt för att finansiera de kommande offentliga utgifterna. Förslaget kommer efter att regeringens så kallade fettskatt mötts av kritik från i stort sett alla sidor.

“Så vi får se var det annars kan vara lämpligt att beskatta. De människor som betalar för meningslösa matvaror, t.ex. gourmetfläsksvålar eller biodynamisk cafémjölk för eget bruk, är en mycket köpstark grupp. Vi menar att de enbart med höjda priser ändå kan köpa samma mängd meningslös mat som innan. Därmed hjälper vi i själva verket producenterna av dessa livsmedel”, menar finansminister Magdalena Öhre (S).

För sex månader sedan beställde hon tillsammans med Henrik Stocke (V), som är minister för livsmedel, lantbruk och fiske, en undersökning av svenskarnas köpvanor. Den visar tydligt att särskilt stockholmarna och en liten grupp västsvenskar är duktiga på att använda pengar på idiotiska livsmedel.

Högre pris säljer fler varor

“Vi konstaterade att i stort sett alla som köper pretentiöst fjordvatten från Norge kommer från en liten grupp postnummer i norra Stockholm, Båstad och Hovås (förort till Göteborg, red.). Det är ett välställt segment som betalar för sådana statusvaror och vi förväntar oss faktiskt att det höjda priset kommer att få dem köpa att ännu mer”, konstaterar Annika Buhla, som forskar i folkhälsa och konsumtionsvanor.

Hon har tillsammans med sex andra näringsexperter kartlagt de många fullständigt dåraktiga matvaror som svenskarna dagligen betalar överpriser för. Särskilt när det kommer till mat som marknadsförs som hälsosam, exklusiv och hållbar, utan att riktigt vara det, var många villiga att punga ut med upp till det tredubbla av vad en produkt med så kallat ”osunt” och ”billigt” emballage kostade.

Pastellfärgad ost är hälsosammare

“Till exempel var pastellfärger med en rustik touch otroligt populära på Östermalm i Stockholm. Vi frågade en mängd familjer om de ansåg att en fullfet ost paketerad i en ljusblå- och grönrandig ask i trä från det lokala mejeriet, Majas Mjölkflod, var hälsosammare än en fullfet ost paketerad i klassisk genomskinlig hushållsostplast. Över 70 % svarade ja, och därmed ville de också betala extra för den”, berättar Annika Buhla.

Andra livsmedel, som folk uttryckte en fullständigt meningslös preferens för, och som därför kanske kommer att omfattas av skatten, är pretentiösa basprodukter som nässlor och quinoa samt alla frukter som låter intressanta och exotiska i ett recept men som egentligen är fadda och smaklösa.

Oppositionen är positiv

“Det kommer att göra ont i plånboken men jag måste ju erkänna att det är rätt väg att gå”, anser partiledaren för Liberalerna, Bitte Brand. KD och M har ännu inte officiellt kommenterat lagförslaget men källor inom båda partier bekräftar att oppositionen är positivt inställd.

“Jonas (Dahl, hälsotalesman för SD, red.) har själv föreslagit att beskatta all mat som ändå inte äts eftersom den tar över tre timmar att tillaga”, berättar en högt uppsatt ämbetsman och nämner till exempel sitt eget helt meningslösa inköp av fem kilo ben för att koka soppa på från en lokal ekologisk slaktare.

“Vi har enbart hört positiva kommentarer och om förslaget går igenom kommer vi även överväga att beskatta pretentiösa och oanvända produkter för matlagning, till exempel pastamaskiner, gasbrännare till crème brûlée och den där stekgrytan från Römertopf”, säger Magdalena Öhre.


Översättning: CE översättningsbyrå

Kaninhoppning tar västvärlden med storm

Sporten kaninhoppning har blivit en världsomspännande trend. Filosofer säger att den gör människor lyckliga och kallar sporten för ”det ultimata syftet med vår existens”. När

error: Innehållet är skyddat!