Människor hävdar att de är smartare än ris

Molekylärbiologer vid Södertörns högskola upptäckte häromdagen att en riscell innehåller fler gener än en människocell. Upptäckten har orsakat kaos i hela landet när folk försöker bevisa att människor självklart är smartare än riskorn.

Fredrik Östlund, 34 år från Rissne, är en av dem som konstruerat IQ-test för att bevisa att ris inte är överlägset. Han började med att tejpa fast ett riskorn på en tegelvägg, ”lite löst så att den skulle kunna flytta på sig”. Sedan satte han sig i sin långtradare. ”Nu ska vi se om den har någon riskmedvetenhet!” Efter att ha tutat flera gånger för att varna, rände han i 100 kilometer i timmen in i riskornet. Enligt ögonvittnen flyttade sig riset inte en centimeter. En polis som var vittne kommenterade det hela så här: ”Korkat ris.”

Stellan Sundahl i Kristinehamn är helt säker på att han kommer att vinna det schackparti han och ett riskorn påbörjade för tre dagar sen.

Hur kommer det sig att partiet har tagit så lång tid? ”Tja, riset har de vita pjäserna. Jag väntar på att han ska göra första draget.”

Människor har slagit riset med hästlängder i nästan vartenda prov. Joakim Berg från Simrishamn utmanade ett gryn på rissim i hamnen, med efterföljande risbastumaraton i den lokala simhallen. ”Jag ska minsann inte koka först!”

De flesta människa-mot-ris-tävlingarna har ändå varit fredliga. Men på vissa håll har det förekommit våldsamheter. I Kristianstad utbröt slagsmål efter att några tonåringar fått syn på en man som de tyckte såg ut som ett riskorn. Efter att ha jagat mannen några kvarter tröttnade de, och vandaliserade en sushi-bar istället.

Livsmedelsministern gick i morse ut med ett pressmeddelande där hon uppmanade till bojkott av alla livsmedelskedjor som skiljer på vitt och brunt ris.

Pressen har hittills enbart kritiserat upptäckten. I en ledare frågar Svenska Dagbladet om man hade studerat ett representativt urval av människoceller, eller om man bara tagit hjärnceller från VD:n för Sony-Ericsson. Expressen skriver en ilsken artikel där man hävdar att ”upptäckten är lika ogrundad som rapporter som hävdar att svenskarna blir allt dummare” och illustrerar detta med flera färgglada diagram.

Om det är något som alla håller med om, så är det att människan är överlägsen. Aftonbladet gjorde en nätundersökning på frågan ”Är människor dummare än ris?”. 51 procent svarade nej, 15 procent svarade ja, och 34 procent tryckte av misstag på fel knapp, fick panik och avinstallerade sin webbläsare.

Hon gör det för pengarna

Freya Stenbeck tillbringar sina kvällar talandes i telefon. Oftast med män, men ibland även med kvinnor. Och hon gör det för att dryga ut studielånet.

Friår blir friliv

Tusentals svenskar har utnyttjat möjligheten till friår och tagit ledigt från sitt arbete samtidigt som en arbetslös fått möjligheten att komma in på arbetsmarknaden. Efter

error: Innehållet är skyddat!