TV-branschen skakad: Inga fler oupptäckta inspelningar från Andra världskriget

Paniken sprider sig bland historie- och dokumentärkanalerna på tv, efter att det visat sig att det inte existerar några fler oupptäckta filminspelningar från Andra världskriget.

Trots att Andra världskriget snart ligger 70 år tillbaka i tiden, har kanaler som Discovery Channel, Viasat History och History Channel länge levt gott på en ständig ström av dokumentärer som som “World War II: The Lost Color Footage” och “World War II: Secret footage” baserade på nyupptäckta inspelningar.

Men nu berättar flera källor inom branschen att den enorma efterfrågan på rekordtid utarmat veteraner och arkivens förmåga att leverera nya bilder från kriget.

Utskickade från dokumentärkanalerna har i åratal desperat finkammat vindar och loft hos krigsveteraner över hela Europa med en nitiskhet som på flera platser fått äldreorganisationer att resa sig från sina fåtöljer. Men 70 år efter kriget måste kanalerna erkänna att det är slut. Inte ens ett par okända minuter av General Montgomerys morgonrakning har kommit fram. Nu breder desperationen ut sig.

Kan ödelägga branschen

Produktchefen för Discovery Channel Europe, Jacques Durand, skräder inte orden när han ska beskriva det hot som dokumentärkanalerna står inför.

“På längre sikt kan det här ödelägga branschen helt. Man måste tänka på att Andra världskriget utgör minst 60 procent av sändningstiden hos oss alla. Och det finns alltså gränser för hur mycket mer vi kan lägga in om skogshuggare, hajar och pyramider.”

Men det är inte bara tv-kanalerna som drabbas. Bristen på nya dokumentärer om Andra världskriget kan även få tragiska konsekvenser för tittarna.

“Det blir förfärligt. Det finns en otrolig mängd medelålders män därute som efter klockan 22 ohämmat hungrar efter nya bilder från pansarslaget vid Kursk eller den fatalt misslyckade landstigningen vid Anzio. Vad tänker man sig att de nu ska göra?” frågar sig Durand retoriskt med ett bittert skratt.

Tuffa tanks räcker

Hos konkurrenten Viasat History är man inte riktigt lika pessimistiska, även om man erkänner att det rör sig om en allvarlig kris.

“Det positiva är att vi har sett att tittarna uppenbart inte märker, eller bekymrar sig om, att vi bara återutsänder samma material om och om igen. Det verkar som om de är nöjda så länge det bara är bilder på tyska tuffa tanks som kör snabbt i terrängen och män i uniform som laddar artillerikanoner någonstans i Sovjetunionen”, hävdar en talesman för kanalen.

Svenska SVT2 har enligt kanalchef Sonja Safari förberett sig för krisen. Kanalen räknar med att kompensera genom en upptrappning av dystopiska engelska kriminaldraman samt en serie på 911 avsnitt om samtliga byggnadsverk på UNESCOS världsarvslista.


Översättning: CE översättningsbyrå

Svenskarna litar på Aktuellts historier

89 procent av svenskarna tror att Aktuellts historier är äkta. Det är enligt SVT:s generaldirektör, Maria Paraból, mycket upprörande. “Det har aldrig varit vår mening

error: Innehållet är skyddat!