Nyttigt att snurra runt, runt, runt

Resultaten av en femårig studie publicerades i torsdags, i vilken det hävdas att om man snurrar runt, runt tills man blir alldeles yr och ramlar omkull så kan detta motverka en mängd hälsorisker senare i livet.

”Barn som snurrade runt mycket när de var små verkar, trots att de ofta tappade balansen då, växa upp till mer balanserade vuxna”, sade forskaren Dr Eilert Sundberg på sjukhuset i Alingsås.

”Vi är inte helt säkra på sambandet, men det kan ha att göra med att centrifugalkraften sprider ut blodet i hjärnan och därmed främjar en framtida hälsosam cirkulation i kraniet. Å andra sidan så kanske det bara är rent struntprat”, medgav han med en suck.

Folkhälso- och socialtjänstministern övervägde igår kväll att uppmana skolor att ”uppmuntra snabb rotering av unga barn under gymnastiklektioner och fritid”.

Vissa föräldragrupper ställer sig dock tveksamma till förslaget. ”När våra barn snurrar runt så faller de oftast omkull”, sade en mamma som absolut ville ha sitt namn med i artikeln. ”Att uppmuntra dem att göra det mer och oftare skulle betyda fler svåra skrubbsår och skulle – i förlängningen – kunna orsaka en global brist på plåster, vilket skulle driva upp priserna till nivåer som ensamstående mammor aldrig skulle ha råd med.”

Men på Socialstyrelsen hoppas man att fördelarna med att snurra runt, runt inte skall avfärdas direkt. Man planerar därför att ge ut en broschyr, ”Den snurrande arbetsplatsen”, som innehåller idéer om hur snurrning kan integreras med det vanliga arbetet. ”Med lite skumplast på hörnen på skrivbordet eller på de tunga maskinerna på verkstadsgolvet, så finns det ingen anledning till att inte en kontors- eller verkstadsarbetare skulle kunna tillgodogöra sig de goda effekterna av denna obalans när som helst”, står det på första sidan i broschyren. Man utfärdar dock även vissa varningar. ”Naturligtvis finns det undantag. Det skulle inte vara så lämpligt om till exempel en pilot förlorade uppfattningen om vad som var upp, ned, höger eller vänster. Inte ens för några sekunder. Så använd ert eget omdöme.”

Dr Eilert Sundberg hoppas att hans upptäckter i denna studie skall hjälpa honom att finansiera nästa forskningsprojekt, i vilket han skall undersöka om man kan minska risken för prostatacancer genom att falla ned från träd.

Chrome lämnar toalettsitsen uppfälld

Chrome, den lömska webbläsaren man kan hitta på nästan varenda dator, har nyligen blivit anklagat för att vara irriterande och rent av bedrägligt. Bortom reklamfönstren

Naturen – En definition

Naturen är det som betecknas med grön färg på alla plankartor. Den är också grön i verkligheten, vilket man kan se om man tittar ut

error: Innehållet är skyddat!