Revolutionerande idé skakar Sveriges näringsliv: Utvecklingssamtal med mamma på jobbet

En ökande press från anställdas föräldrar i Sverige får fler och fler företag att införa utvecklingssamtal med närvarande föräldrar. Dagens Dagblad har besökt en advokatfirma som har två års erfarenhet av föräldrasamarbete.

Det sjuder av liv på advokatfirman Lögnquist & Partners. Det är dags för de halvårsvisa utvecklingssamtalen mellan de advokatfullmäktiges mentorer och de anställdas föräldrar.

Från sitt skrivbord kan 27-årige Johannes Svensson se sina föräldrar som precis kommit. Hans mentor, Ola Lögnquist, tar dem i hand och visar dem till konferenslokalen. Johannes mor får syn på Johannes genom glasväggen och vinkar glatt, innan hon med ivriga steg går in för att se de uppställda planscherna med exempel på de biträdande juristernas arbete under det senaste halvåret.

Gungar på skolen och ritar krusiduller

Efter visningen är det dags för utvecklingssamtalet mellan Johannes föräldrar och Ola Lögnquist. Det är mycket att diskutera idag. Johannes är nära att få sin advokatexamen, så nu behöver mentor och föräldrar samarbeta för att bidra med support i de områden Johannes fortfarande har lite svårt med.

“Jag vill gärna börja med att säga att Johannes på de flesta områden är en riktigt duktig biträdande jurist som trivs bra med kollegorna”, inleder Ola Lögnquist. “Men”, tillägger han, “ibland är han liksom lite svår att få kontakt med. Det är som nu, han faller ifrån och dagdrömmer under mötena – om han inte sitter och slår pennan mot bordet, gungar på stolen eller ritar krusiduller istället för att föra anteckningar.”

Mor Ingrid ser lite bekymrad ut. Hon frågar varför mentorn inte skrivit om händelserna i kontaktboken, så att de kunnat prata med Johannes om problemen. Lögnquist invänder att han visst gjort det.

Glömmer att visa kontaktboken

Efter mötet talar Dagens Dagblad med Johannes föräldrar. De är nöjda med utbytet och eniga om att det är viktigt för deras son att de är välinformerade om hur det går för honom på jobbet. Annars kan det vara svårt att hjälpa om han plötsligt känner sig utanför – eller för att ha ett samtal om gott uppförande när han bråkat med någon.

“Det är verkligen bra att företaget börjat bjuda in oss föräldrar. Vi har fått en mycket bättre inblick i Johannes arbetsliv. Johannes glömmer ibland att ta med sin kontaktbok när han besöker oss och nu, när han blivit vuxen, kan vi ju inte längre tillåta oss att tvinga honom att berätta om det är något han inte visat oss”, säger far Verner. Mor Ingrid tillägger:

“Det var mycket enklare när han var på utbildningen och vi ständigt kunde följa honom via universitetets föräldraintranät.”


Översättning: CE översättningsbyrå

[social_warfare]
error: Innehållet är skyddat!