Miljardär vägrar att betala statlig inkomstskatt – identifierar sig som hemlös

Trots en miljardförmögenhet vill Jakob Morgan Wall-Enberg inte betala skatt. ”Jag identifierar mig själv som hemlös och det måste Skatteverket acceptera”, säger miljardären.

Han är en av Sveriges rikaste män med en beräknad förmögenhet på 73 miljarder svenska kronor. Ändå tycker Jakob Morgan Wall-Enberg inte att han ska betala skatt. Detta beror på att den svenske miljardären identifierar sig själv som hemlös.

Det är därför Wall-Enberg kräver att bli beskattad ”som en fattig kyrkoråtta”, säger han när han tar emot Dagens Dagblads reporter i en 600 kvadratmeter stor herrgård vid Mälarens strand.

Det är dock inte Wall-Enbergs egna, insisterar han.

”Det är min fru som bor här. Jag bor där ute”, säger Wall-Enberg och pekar på ett tält i den parkliknande trädgården som hör till huset. Han medger dock att han använder huset som värmestuga cirka 340 dagar per år.

Herrgården i Djursholm som hem för män

”Det är lite som ett härbärge. Min familj har ett stort hjärta och låter mig sova här under den kalla årstiden mellan augusti och juni”, säger Jakob Morgan Wall-Enberg och tar fram en plastpåse med flaskor som han har samlat in.

”Jag måste samla flaskor för att köpa mat. Dessa har jag samlat i köket. Vi hade några vänner på besök i går kväll, men tyvärr är det mest champagne- och rödvinsflaskor, så det finns inte mycket pant på dem”, säger Wall-Enberg och ropar på sin hund Snobben.

”Hunden är den enda vän vi hemlösa har. Och han är riktigt bra när jag jagar. En av mina goda vänner har jakt på en egendom i Åre, dit vi åker en gång i månaden”, säger Jakob Morgan Wall-Enberg, som säger att köttet från jakten är viktig för honom eftersom han inte har någon fast inkomst.

Styrelser ger utdelning som allmosa

”Jag arbetar inte, så jag har ingen stadig inkomst. Lyckligtvis är styrelserna i de företag jag äger mycket varma människor. I slutet av varje räkenskapsår ser de vilken vinst företaget har gjort och ger den till mig som en hjälpande hand. Förra året var det 840 miljoner totalt, så det hjälper lite i det hårda livet som socialt utsatt”, säger Wall-Enberg.

”Tyvärr fortsätter Skatteverket att kräva pengar av mig. Jag tror inte att staten förstår hur svårt livet är för oss på botten”, avslutar miljardären.

Stort företag får manlig chef

Ett stort svenskt företag får överraskande en manlig chef. Medarbetarna gläder sig för en manlig prägel med en mer aggressiv och auktoritär ledarstil. Fredag förmiddag

error: Innehållet är skyddat!