Rollatorstölder ökar lavinartat

Rollatorstölderna i Sverige har ökat med 340 % hittills i år, det vill säga nära en fyrdubbling. Det är framför allt i storstäderna som problemen ökar och polisen är i många fall maktlös.

Rollatorstöld är idag ett relativt vanligt förekommande så kallat ”småbrott” i storstäderna. På senare tid har dock polisen märkt en kraftig ökning och mycket tyder på att det är organiserade ligor som idag utför stölderna. ”Tidigare var det oftast fråga om behovsstölder, det vill säga någon som kanske glömt sin egen rollator hemma känt ett så stort behov av en rollator att det övervunnit de moraliska spärrarna mot att stjäla någon annans” säger Max Boklöf vid Solnapolisen, ”Idag handlar det om stölder i sådana volymer och med sådana metoder att det inte kan vara något annat än organiserade ligor som ligger bakom.”

Mona von Schyltze, sakkunnig vid Stockholmspolisen, har bevakat utvecklingen under de senaste åren och skriver i en nyligen publicerad utredning: ”Ökningen av den här sortens brott är starkt förknippat med efterfrågan på stöldgodset. När det gäller rollatorer har de senaste årens utveckling, med allt fler finesser och dyra material, drivit fram en lukrativ andrahandsmarknad. Hade det inte funnits köpvilliga pensionärer som inte drar sig för att köpa en ”begagnad” rollator svart hade inte heller stölderna ökat.”

Polisen står rådlös inför dessa brott, som ofta utförs mitt på dagen i allmän beskådan. En vanlig metod är att tjuvarna helt enkelt klär ut sig till pensionärer och plockar på sig en eller flera rollatorer utanför affärer eller vårdmottagningar. I förorterna är det dock vanligare med mer brutala metoder. ”Där ute finns inte samma finess och det handlar också mer om att göra snabba pengar – vi hittar ofta ”slaktade” rollatorer där man bara plockat t.ex. bromsar eller handtag”, säger Max Boklöf.

Edna Johansson och Stig Varsam, två pensionärer i Stockholm:

Känner ni oro inför rollatorligorna?

”Jo, det är klart att jag är lite orolig. Hittills har jag klarat mig ifrån stöld men så är jag också mycket försiktig”, säger Edna.

Känner ni någon som råkat illa ut?

”En av mina kamrater blev av med sin Thor Power Walker för några månader sedan, det var fruktansvärt. Vi hade lagt många timmar på att fixa till den och installera extrautrustning, så att säga. Nu sitter han bara hemma och lyssnar på radio hela dagarna, han är helt knäckt,” konstaterar Stig.

Har ni själva kommit i kontakt med den svarta marknaden?

”Jo, man får ju erbjudanden hela tiden – på bussen, i biblioteket eller utanför apoteket. Oftast är det unga killar som frågar om man är intresserad av ”rolls” – det är ett sånt där inneord för rollator.”

Tror ni att det är många som köper svart?

”Ja, det är det. Det är kanske inte så konstigt heller. Priserna i affärerna har stigit mycket på sistone och det kan vara ett väldigt grupptryck i vissa kretsar. Att dyka upp på kaffe med en rollator som är ute är inte roligt,” avslutar Edna.

Så skyddar du din rollator: 10 tips från Polisen

Skaffa ordentliga lås, helst med rejäl kätting.

En rollatorkrycka hindrar tjuven, det är ett billigt och bra skydd.

Märk alla extradetaljer med serienummer, då blir de svårare att sälja svart.

Rollatorsamverkan, där en i gänget vaktar när resten går in någonstans, är väldigt effektivt.

Skruva av hjulen när du ställer den ifrån dig, då kommer inte tjuven så snabbt undan.

Försök att gå utan din rollator om du kan.

Installera ett ordentligt larm, det kan vara värt pengarna och är dessutom häftigt.

Parkera inte rollatorn på bakgator eller andra övergivna platser.

Om du reser bort, be en kamrat använda din rollator då och då – det lurar tjuven.

Släpp aldrig taget om rollatorn, ta med den överallt.

[social_warfare]

Forskare fångar naturens minsta partikel

Ryggdunkarna haglade hjärtligt veckan efter upptäckten av en ny, mikroskopisk partikel. Genombrottet som åstadkoms på Linköpings universitet kom efter månader av vad den stolta forskargruppen

error: Innehållet är skyddat!