Finskt krigsfartyg stoppar tanker i… vänta lite. Har Finland ett krigsfartyg?

Finsk tv rapporterade på fredagen att ett finskt krigsfartyg i Arabiska sjön hade stoppat en oljetanker som misstänktes smuggla olja från Irak, vilket fick många att tro att rapporten var en bluff.

”De skojar, eller hur? Har Finland ett krigsfartyg?”, frågade försvarsministern. ”Att använda i krig?”

”Vet Finland om det här?” tillade han.

”Ingen var mer förvånad än vi”, sade Terje Wilberg, förste styrman på den stoppade oljetankern. ”Vi blev först bekymrade när vi såg den här fregatten komma ångandes rakt emot oss, men sedan såg vi det blåa korset på flaggan och jag tänkte: ’Oj, finnar. Vad sjutton kan de vilja oss?'”

När en officer ombord på M/S Åbo meddelade att man avsåg att borda tankern, blev besättningen på den stoppade tankern först förvirrade, sade Omari. Men deras förvirring förbyttes snabbt i ilska när de såg vad finnarna bar på.

”De var beväpnade. Inte bara med kniv, som man hade kunnat vänta sig, utan med vapen, liksom”, sade Omari. ”Finnar med vapen. Och ett krigsfartyg. Vart är världen på väg, egentligen?”

”De var ganska burdusa också,” fortsatte Omari. ”De började fråga oss allt möjligt. Som var oljan kom ifrån, egentligen. Men först krävde vi att få veta vem som hade gett dem deras jädrans krigsfartyg.”

Enligt talesmän för det finska försvaret, är M/S Åbo en av fyra fregatter som patrullerar området för att assistera i den USA-ledda Syrienkonflikten. Tankern skall ha stoppats därför att dess last av råolja bröt mot FN:s sanktioner, vilka förhindrar Irak från att sälja olja om det inte är i utbyte mot mat och mediciner.

En talesman för FN meddelade att incidenten redan är föremål för undersökning och lovade ett snabbt ingripande mot de som gett finnarna vapen. Preliminära uppgifter från utredarna indikerar att besättningen ombord på M/S Åbo kan ha tittat på för mycket amerikanska tv-serier.

Rebell byter kanal

Fredrik Zetterström vaknade en morgon och upptäckte att han förvandlats till en rebell. Han är inte riktigt säker på vad det var som gjorde att

Reportage: Analytikernas nya vardag

I svallvågorna efter de senaste årens ekonomiska djupdykning har inte bara tiotusentals verkstadsarbetare fått se sina jobb försvinna. Även yuppienissarna på finanshusen och kostymerna på

error: Innehållet är skyddat!