Forskare fångar naturens minsta partikel

Ryggdunkarna haglade hjärtligt veckan efter upptäckten av en ny, mikroskopisk partikel. Genombrottet som åstadkoms på Linköpings universitet kom efter månader av vad den stolta forskargruppen kallar för ”strul med det nya elektronmikroskopet som vi köpte av Cancerfonden”.

Den nya partikeln sägs vara betydligt mindre än den tidigare minsta kroppen, neutrinon, som i sig är pytteliten.

Projektledaren, fil. dr. Egil Eng, sade: ”Vi pratar riktigt extremt liten. Man kan tycka att ett knappnålshuvud är rätt litet, men det här är ännu mindre.”

Dr Eng berättade vidare om händelsen bakom sökningen efter den här lilla, lilla saken: ”Vi tittade på Fame Factory i videorummet. Efter ett tag slog det mig att om talang vore någon sorts påtaglig materia skulle de deltagande ha så lite av det att det praktiskt taget skulle vara omöjligt att upptäcka, men eftersom de var på tv måste den finnas i någon form. Jag menar, Kanal 5 skulle inte bara visa vilken smörja som helst.”

Dock skulle denna frånvarande tankegång ge resultat de närmaste månaderna då överdrivet tittande på dokusåpor och pratshower fick Dr Eng att påvisa existensen av en ny partikel som han kallade för mikrotalangon. Tyvärr visade det sig att antalet mikrotalangoner som erhölls av försökspersonerna sedan deras tv-karriärer dalat var så litet att chansen att upptäcka dem var väldigt liten.

Till Dr Engs och hans arbetslags stora lycka kunde de närvara vid inspelningen av en välgörenhetsskiva av ett 80-talsband. ”Det var ett vetenskapens ögonblick”, säger den etablerade forskaren. ”Så snart Arvingarna ställt sig på scenen monterade vi blyplattorna och kunde på kort tid med säkerhet bekräfta existensen av miljontals talangoner. Resten är, som man säger, historia.”

Skäl att inte träna

Fysisk träning ökar visserligen hjärnans kapacitet, men du ska ju ändå inte doktorera i kvantfysik. Du blir trött bara av att se din man framför

error: Innehållet är skyddat!