Fler söker arbete med hjälp av flaskpost

Fler och fler arbetsförmedlare uppmanar arbetssökande att söka via flaskpost. ”Det viktiga är att skilja sig från mängden”, är rådet. Arbetsmarknadsministern håller med.

Drick kaffe med intressanta personer, sök upp gamla studiekamrater eller skicka din jobbansökan på ljusrött papper. Råden är många från olika platsförmedlare på landets arbetsförmedlingar, när det gäller att få in en fot på arbetsmarknaden. Men en sak är säker – det viktigaste är att vara kreativ och skilja sig från mängden. En ny trend har därför sett dagens ljus: jobbsökning via flaskpost.

En rundringning till landets arbetsförmedlingar visar att de flesta kontor under lång tid uppmanat arbetssökande att skicka spontanansökningar via flaskpost.

Känner sig förd bakom ljuset

37-årige Mats Segel är en av de arbetssökande som testat den nya metoden. Han är utbildad controller men efter ett halvårs vikariat på ett större svenskt IT-företag har han nu gått utan jobb i ett års tid.

”När jag stod där på Öresundsbron var jag full av förhoppningar om bättre tider. När min flaska träffade vattenytan kände jag mig övertygad om att min ansökan skulle hitta till ett företag som kunde ha användning av mina kunskaper”, säger en lätt slokörad Mats. Han känner sig i dag förd bakom ljuset av sin lokala arbetsförmedling.

”Jag fick veta att alternativt arbetssökande var den rätta vägen. Men det har inte haft någon synlig effekt. I stället har jag lagt ner hundratals kronor på att köpa läskflaskor för det här syftet”, säger Mats Segel, som fick veta att plastflaskor håller bäst i havet.

Tänka utanför boxen

Arbetsförmedlaren Roger Adamson på Arbetsförmedlingen anser inte att det är något fel på den här jobbsökningsmetoden.

”Som antingen nyutbildad eller uppsagd kan det vara svårt att bli uppmärksammad i en kristid när arbetsgivarna kan välja och vraka mellan olika presumtiva medarbetare. Därför råder vi de jobbsökande att tänka utanför boxen”, säger Roger Adamson och understryker att det viktigaste för alla arbetssökande är att bevara hoppet om att en dag få ett jobb.

Arbetsmarknadsminister Marita Fugelfrei (S) vill inte förhindra arbetsförmedlingarna att fortsätta ge alternativa råd utan uppmanar dem till utbildning i korrekt flaskpostkastning.

”Det handlar om att göra upp med de stela reglerna. Arbetslösa ska inte bara ha rätt att vara unika, utan få en chans till att få ny kompetens, t.ex. hur man bäst kastar en flaskpost i vattnet”, menar Marita Fugelfrei. Arbetsmarknadsministern upplyser dessutom om att man under kommande år planerar att investera kraftigt i metoder i att skicka spontanansökningar.


Översättning: CE översättningsbyrå

[social_warfare]
error: Innehållet är skyddat!