Chockerande nytt kostråd: Ät mindre och gå ner i vikt

Ny bok om mat och motion får kostexperter och hälsogurus att ramla av stolarna. Fullständigt sinnessjukt förslag, säger både raw food-förespråkare och Kärnfrisk-författare.

Om du vill gå ner i vikt, ät mindre och rör på dig mer. Detta kontroversiella kostråd är huvudtanken bakom den nya boken “Mat och Motion”, som läkaren och näringsexperten Vivi Lath gett ut i samarbete med fitnessinstruktören Andres Grafv.

I motsats till andra mer kända hälsotrender är Lath och Grafvs sundhetskoncept baserat på – helt enkelt – att överviktiga ska förbränna fler kalorier än de intar. Naturligtvis var ledande kostexperter snabbt framme och kritiserade den radikala idén.

Sjukt och främmande

Ninni Lakritzon, författaren till boken Kärnfrisk familj, rasade mot “Mat och Motion”, redan innan den kom ut:

“Det är så sjukt att skriva en sån bok. Viktnedgång kan inte uppnås med kall och cynisk vetenskap! Är Vivi Lath komplett likgiltig inför att folk dricker mjölk och äter glutenhaltig kost, när alla vet att det är gift för kropp och själ? Hennes kaloritabell nämner helt enkelt inte den dåliga energin som finns i vitt bröd och pasta”, fnyser Lakritzon som just nu leder en tvådagars workshop om viktnedgång för 18 000 kr.

Mannen bakom boken “Raw food – intelligent, förförande och sund mat för alla”, Jens Callsup, är inte heller begeistrad.

Enkelt att slänga ut floskler

“Tror de här människorna verkligen att man kan undvika övervikt och sjukdom bara genom att äta mindre?” frågar han retoriskt och hänvisar till sin egen hemsida. Här hävdar Callsup att rå mat som inte värms upp till över 42 grader kan bota cancer och göra dig både vackrare och mer intelligent.

“Det är enkelt att bara slänga ut en tillfällig överdriven floskel som ‘ät mindre och gå ner i vikt. Det skapar snabbt uppmärksamhet och blir modernt. Verkligheten är långt mer komplex”, påpekar Callsup.

Ordförande för Ekologiska riksförbundet, Evald Västergård, ville inte uttala sig när han fick veta att “Mat och Motion” inte någonstans nämner att den kalorifattiga maten ska vara ekologisk.

Näringsexperten Vilhelmina Havstensdotter var även hon skeptisk men ville vänta med att kommentera tills hon tagit reda på om “Mat och Motion” erkänner dieter baserat på blodgrupp.


Översättning: CE översättningsbyrå

error: Innehållet är skyddat!