Behöll död hårddisk – ”Kan vara bra att ha”

I torsdags förra veckan plockade 25-årige Ragnar Sveum ut den stendöda 4 GB stora hårddisken ur sin dator, som han hade för avsikt att behålla för att ”den kan vara bra att ha.”

”Jag vet inte riktigt vad det är för fel på den. Men jag kanske kan använda några delar från den för att reparera några andra hårddiskar som jag också sparat. Jag betalade trots allt 1995 kronor för den så då kan jag ju inte bara slänga den.”

Ragnar erkänner själv att han är något av en lumpsamlare och har under årens lopp lyckats samla på sig en ansenlig mängd gammalmodig trasig hårdvara; allt ifrån moderkort från 386 SX-datorer till gamla modem. Ragnar kallar högen med gamla saker för ”vidundrens hög” och den tar upp en stor del av hans föräldrars källare.

”Förr så sorterade jag allt efter vilken sorts pryl det var, modem, hårddiskar, joystickar eller grafikkort men högarna började rasa så nu slänger jag bara allt i en enda stor hög. Det kanske ser helt oorganiserat ut men jag vet exakt var alla prylar finns. Under de där 850 MB Seagatehårddiskarna som jag köpte billigt på nätet, ligger det några 230 MB Connerhårddiskar. Jag använde nästan en av dem en gång när jag trodde att min hårddisk hade pajat, men det visade sig att det satt en diskett i diskettstationen.”

”Mina vänner retar mig och kallar högen för ”Manillasopberget” men man vet aldrig, jag kanske bestämmer mig för att sätta ihop en dator att köra Linux på med hjälp av lite delar från högen,” säger han och pekar på Vidundrens hög. ”Jag måste i och för sig gå igenom alla moderkorten för att se vilka av dem som fungerar.” Efter ett tag så erkände Ragnar att han pratat om att sätta ihop en Linuxdator i tre år, men egentligen inte hade för avsikt att bygga någon.

Allt fler börjar sjunga hemma

Cd-priset går upp igen! Nu ska en cd-skiva kosta 199 kr. Skivbolagen befarar att det höga priset kommer att leda till minskad skivförsäljning. De är

error: Innehållet är skyddat!