Politik bättre om alla bär roliga hattar

Det nervkittlande maktspelet innan valet kommer att bli betydligt mer intressant om partiledarna har hattar i sprakande färger. Det menar två tredjedelar av svenskarna enligt en ny opinionsundersökning. Politisk kommentator är helt enig.

Flyktingfrågan, Socialdemokraternas tvetydighet, pensionen. Tre ämnen som är viktiga för de flesta svenskar. Men om huvudpersonerna i det politiska dramat exempelvis hade på sig lila och gula skojiga hattar eller huvor med lysande paljetter, skulle upp till 65 procent av svenskarna följa med i debatten ännu mer. Det visar en undersökning som Gallup utfört bland tusen medborgare.

“Det är ju inte så att väljarna inte följer med i politiken eller menar att det gått för långt. De har ett sunt intresse i vad de folkvalda företar sig. Våra siffror visar bara att roliga hattar främjar det demokratiska sinnelaget betydligt”, förklarar projektledaren hos Gallup, Eva Röstgren.

Enligt henne står glittrande hattar, neonfärgade hattar och det som Gallup kallar “hattar utan kategori”, högst på svenskarnas lista över vilken huvudbeklädnad som skulle öka deras politiska engagemang. Nederst står cykelhjälmen och huvudduken, som enligt många väljare är ”tråkiga” och dessutom ”inte riktiga hattar”.

Den politiska kommentatorn Knut Mattsson är helt enig med de många svenskarna som önskar fler hattar, och menar att det är en naturlig väljarreaktion som även kan gynna politikerna.

“Man ser det ofta i västdemokratier: Denna längtan efter mer sprudlande och spännande huvudbeklädnader inom politiken. Jag anser klart att särskilt ministrar och partiledare skulle ta det här seriöst, då det inte kan annat än gynna deras karriärer. Jag tror faktiskt att Anders Ygeman fortfarande hade varit inrikesminister om han sagt ja till intervjuer iförd en bredbrättad hatt i Karen Blixen-stil eller kanske en skotskrutig sixpence.”


Översättning: CE översättningsbyrå

Familj försvunnen på Ikea

En familj på fyra personer försvann i måndags spårlöst på IKEA i Haparanda, trots varuhuskedjans pilsystem. Ikeas varuhuschef Hannu Skrufv menar att händelsen är beklaglig

error: Innehållet är skyddat!