Demonstranter osäkra på eget syfte

Omkring 100 arga personer från Stockholms vänsterinriktade aktivistmiljö samlades på fredagen för demonstration på Mariatorget. Ingen av deltagarna var dock klar över exakt vad de protesterade mot.

Det är en råkall sen eftermiddag på Söder, och de flesta som rör sig på de vinterkyliga gatorna huttrar medan de med snabba steg tar sig hem mot värmen. Men på Mariatorget trotsar en mindre samling människor envist vinterkylan.

Här värmer en grupp från stadsdelens vänsterorienterade aktivistmiljö sig med facklor och soppa från ett veganskt soppkök. Banderoller med slogans som ”Motstånd nu!” och ”Vi ger aldrig upp!” präglar demonstrationen men exakt vad deltagarna är emot framgår inte tydligt.

Därför ber Dagens Dagblad en av deltagarna, den 23-årige sociologistudenten Manne Harpa, varför han anslutit sig denna eftermiddag.

“Nja, alltså… Nu när du frågar så vet jag inte exakt faktiskt. Jag fick bara ett kedje-sms om att det var en viktig demonstration i kväll och att jag skulle komma. Kanske har det något med utbildningen eller regeringens nya poängsystem för familjeförening att göra?”

En man som ser ut att vara i trettioårsåldern, bryter in i samtalet.

“Nej mannen! Vi är här på grund av McDonald’s repressiva tolerans! De har stängt den på Hornsgatan och nu kan vi varken droppa in för att be om bidrag eller manifestera mot kapitalismen genom att kasta sten genom deras fönster. Öppna McDonalds igen – eller så slår vi sönder den!”

Flera runt omkring blandar sig i och gör klart att de absolut inte kommit för att få McDonalds att öppna igen. Men varför då?

Nödvändigt motstånd mot något viktig

Ett par demonstranter nämner försäljningen av Ungdomens hus som anledning till demonstrationen medan andra pekar på lyxupprustningen av de gamla kvarteren. Andra nämner Marockos ockupation av Västsahara.

En lätt förvirrad man mitt i samlingen insisterar mycket högljutt att det är USA:s imperialistiska krig i Vietnam som är syftet med protesten.

Trots förvirringen försöker en grupp rödkindade gymnasieelever prydda med dreadlocks och huvtröjor att entusiasmera med taktfasta om än inte helt muntra utrop som “De som inte hoppar är för det som vi är emot!”

Det lyckas bara delvis.

Vid sjutiden upplöses demonstrationen i godan ro och ordning. Även om det inte framkom helt tydligt vad den riktade sig mot var de demonstranter som Dagens Dagblad sedan talade med överens om att det var en absolut nödvändig manifestation för motstånd mot något riktigt viktigt.


Översättning: CE översättningsbyrå

Försvaret köper handikappscootrar

Fordonens snabba och oförutsägbara ryck gör dem perfekt lämpade för närkamp, menar försvaret. Ett stort erkännande, menar De Handikappades Riksförbund, som ska hjälpa att träna

error: Innehållet är skyddat!