För lite ström för att stänga Barsebäck

Den hårda midvintern under december månad har lett till att en energikris drabbat landet. Med temperaturer ner mot minus femton även i de södra regionerna håller elleverantörerna på att få slut på varan och uppmanar folk att spara. Priset har skjutit i höjden och på flera ställen förekommer långvariga strömavbrott.

På Region Skåne kan man nu kallt konstatera att det helt enkelt finns för lite ström för att man skall kunna stänga Barsebäck som planerat. ”Visionen var stora parker med vindkraftverk. Högteknologiska vågmaskiner längs kusterna och en utveckling av vattenkraften. Men vad blev det av det? Det står en liten mölla och snurrar uppe på Hallandsåsen.”

”Även om folkomröstningen kom fram till att vi ska stänga Barsebäck, så kan vi inte helt enkelt inte göra det. Vi får försöka stå ut med miljöpartiets passiva protestmarscher och protestplakat skrivna med miljövänliga spritpennor.”

Folket på näringsdepartementet verkar helt enkelt inte ha haft koll på hur mycket ström som krävs för att stänga ett kärnkraftverk. Barsebäcks säkerhetsansvarige Kjetil Norberg talar sig dock mer än gärna varm i ämnet: ”Sköldprocessorer, överhettningsskärmar, avledarkanaler, elektriska backventiler, avslutningsfest med fyrverkeri. Det går verkligen inte att stanna Barsebäck på ett par niovoltsbatterier eller med effekten av ett par hårfönar på en rullstensås.”

Redan känner de anställda av det ansträngda strömläget. Belysningen i personalmatsalen drivs till exempel av en provisorisk cykelgenerator. ”En sak kan jag säga er”, säger Kjetil. ”Det är inte speciellt trevligt att trampa på i åttans växel i våra arbetskläder.”

Den enda tänkbara lösningen ligger just inom synhåll över Öresund. Från Danmark tvingas nämligen skåningarna redan importera explosionssäker kolkraft. ”Visserligen spyr kolkraftverken ut mer miljö- och samhällsgifter än en riksdagsmoderat, men ingen har ju brytt sig hittills.”

Dessutom verkar det finnas planer i Danmark på att äntligen avskaffa den förpestande kolkraften och installera ett kärnkraftverk i Helsingör. Kjetil Norberg hoppas att man vid det laget har köpt in tillräckligt med överskottsenergi för att man ska kunna stänga Barsebäck och få energi över till att köpa mer energi från Danmark.

”Förhoppningsvis får danskarna så stort överskott från sitt tilltänkta kärnkraftverk att vi kan köpa så mycket ström av dem så att vi själva kan bygga vårt eget kolkraftverk.”

Svenska språkets nya ordlista

Alfalfa: Första bokstaven i grekiska alfabetet efter för många groggar. Andas: Död and. Ankel: Ett mycket dåligt alternativ till kärnkraft. Apport: Luckan som chimpanserna släpps

error: Innehållet är skyddat!