Ofta ställda frågor om sjukförsäkringar

Jag har just tecknat en ny sjukförsäkring. Hur svårt kommer det att bli att välja den läkare jag vill ha?

Bara aningen svårare än att välja sina egna föräldrar. Av din försäkringsgivare kommer du att få en lista över alla läkare som omfattas av försäkringen. Dessa läkare kan i stort sett indelas i två kategorier – de som inte längre tar emot nya patienter, och de som tar emot dig men inte längre är med i försäkringen. Men var inte orolig – den återstående läkaren som ännu är med i ruljansen och tar emot nya patienter, har en mottagning dit det bara tar en halv dag att köra!

Kräver alla undersökningar remiss?

Nej. Bara de man har behov av.

Kan jag teckna försäkringsskydd för mina befintliga sjukdomar?

Visst, så länge som de inte fordrar någon behandling.

Vad händer om jag önskar pröva alternativa former av medicin?

Du kommer att bli tvungen att hitta alternativa former av betalning.

Min läkemedelsförsäkring täcker bara enkla läkemedel, men jag behöver kända märken. Jag har prövat de enkla, där man får det billigaste av två likvärdiga preparat, men av dem fick jag ont i magen. Vad ska jag göra?

Peta dig själv i ögat.

Jag har en 80/20-försäkring. Min försäkringsgivare har ersatt läkaren för mitt kirurgiska ingrepp som poliklinikpatient, men då hade jag redan betalat patientavgiften. Vad ska jag göra?

Du har två valmöjligheter. Din läkare kan överlåta checken för ersättningen till dig, eller du kan be honom att investera pengarna åt dig i ett av de storartade erbjudanden som bara läkare och tandläkare får nys om, nämligen väderkvarnsfarmer eller grododlingsanstalter.

Vad bör jag göra om jag blir sjuk när jag är ute och reser?

Försök med att sitta i en annan del av bussen.

Nej, jag menar om jag är bortrest och blir sjuk?

Det bör du verkligen inte bli. Då kommer du att få det mycket svårt att träffa din primärvårdsläkare. Det är bäst att vänta tills du kommer hem igen, och bli sjuk då.

Jag tror att jag behöver träffa en specialist, men min läkare vill själv se till att mitt problem blir åtgärdat. Kan en allmänläkare verkligen utföra en hjärttransplantation på rätt sätt på sin mottagning?

Svårt att säga, men med tanke på att summan som du riskerar är så liten, skadar det inte att låta honom göra ett försök.

Vad svarar för den största delen av sjukvårdskostnaderna?

Läkare som försöker skära ner på sina kapitalplaceringsförluster.

Kommer sjukvården att vara annorlunda under nästa århundrade?

Nej, men om du ringer nu, kanske du kan ha en tid vid det laget.

error: Innehållet är skyddat!