Hon gör det för pengarna

Freya Stenbeck tillbringar sina kvällar talandes i telefon. Oftast med män, men ibland även med kvinnor. Och hon gör det för att dryga ut studielånet. Endast några av hennes vänner vet vad hon gör och de är belagda med tystnadsplikt av Freya.

De många konkurserna i IT-branschen på senare tid har tvingat in allt fler studenter i den här typen av exploatering – telefonsupport till datoranvändare.

Freyas studiekamrater kände inte till hennes dubbelliv tills helt nyligen, då en av dem råkade höra ett meddelande på hennes telefonsvarare. De sena kvällspassen på telefonsupporten innebär många Red Bull och datoranvändare som inte accepterar ett nej som svar. Ibland måste en arbetsledare ta över om Freya kommer för djupt in i samtalen.

”Telefonsupporten jag arbetar på är helt och hållet en betaltjänst, ingen gratishjälp. Våra kunder betalar ju per minut, så jag tycker om att göra det långsamt. Visst känner jag mig lite oetisk ibland, men ju mer debiterad samtalstid, desto mer bonus till mig”, förklarar Freya. ”Vissa kunder vill att jag skall göra hembesök, men min chef säger att det är absolut förbjudet. Vi får inte umgås med kunderna utanför huset.”

Freya erkänner dock att hon frilansar lite utanför jobbet. Hemliga möten hos kunder för en snabb programinstallation eller ett registerhack följs av en snabb betalning och bägge parter är nöjda.

”Jag har berättat för mamma, men pappa skulle aldrig förstå mig”, säger hos. ”Han uppfostrade oss till att vara stolta över vår intelligens och han skulle bli mycket besviken om han visste på vilket sätt jag använder den nu.”

”Jag är väldigt stolt över min dotter”, sade Freyas mamma Louise Stenbeck. ”Hon skriver ju i alla fall inte programmanualer. Det skulle bara vara för mycket.”

Det gamla talesättet att ”support säljer” är fortfarande sant.

error: Innehållet är skyddat!