Hypokondriker – sjukare än vi tidigare trott

Hypokondriker kanske inte är hypokondriker trots allt, utan helt enkelt vanliga människor som drabbats av en nyupptäckt sjukdom kallad ”Hypokondrisyndromet”. Detta står att läsa i en rapport med namnet ”Hypokondriker – sjukare än vi tidigare trott” som offentliggörs på torsdag.

Dr. Njuhre, som genomfört undersökningen, säger att många hypokondriker antagligen inte inser att de lider av Hypokondrisyndromet, även kallat HS.

Även om den inledande forskningen visar att HS är näst intill obotligt så har detta inte hindrat Dr. Njuhre från att utveckla ett stort antal placebon som kommer att finnas i handeln i olika sorters medicinliknande förpackningar inom de närmaste månaderna.

”Hundratals patienter har uttryckt glädje och lättnad efter att ha tagit del av min forskning”, säger Dr. Njuhre. ”En del av dem hade redan gett upp sökandet efter riktiga hälsoproblem. Nu har de inte bara en riktig sjukdom att beklaga sig över utan även ett antal kraftfulla placebon att välja mellan och som inte gör någon som helst nytta.”

I den här artikeln finns även två intervjuer som vi genomfört med två fullständiga hypokondriker. De berättar där hur det är att leva med sjukdomen och hur Dr. Njuhres forskning har påverkat dem.

Júlias berättelse

”Jag har varit hypokondriker sedan barnsben så folk började bli immuna mot mitt ständiga klagande”, säger Júlia Veres, en 20-årig student vid Konstfack som önskar vara anonym.

”Det kändes som att jag inte fick mer uppmärksamhet än nödvändigt. Det var till och med så att mina vänner behandlade mig som vem som helst och det har jag aldrig tyckt om. Men när jag såg ett avsnitt av Baywatch för ett par år sedan där en kille höll på att dö av ett getingstick så tänkte jag att ”Wow, så vitt jag vet så är jag också allergisk mot getingstick!” Och sedan dess har jag baserat hela min personlighet på faktumet att jag kan dö en plågsam död vilket ögonblick som helst.”

”Allt gick bra ända tills förra sommaren då jag blev getingstucken i Kungsparken. Inte nog med att jag inte dog, det gjorde ju knappt ont ens – jag var förkrossad.”

”HS har gett mig nytt hopp och en outtömlig källa av olika sätt jag kan få uppmärksamhet på”, säger 20-åringen entusiastiskt. Men alla gläds inte med henne nu. ”Tjejen som jag delar lägenhet med förstår inte mitt problem och har till och med ifrågasatt Dr. Njuhres forskning. Men jag vet att hon bara är avundsjuk på mig. Jag antar att det gäller att stå ut med folks fördomar om man har HS”, tillägger hon med ett snett leende.

Calles berättelse

Calle Mattisson (29) håller med henne. ”Fördomarna man möter som hypokondriker idag är helt otroliga”, säger arkitekten från Alingsås.

”Det är precis som om mina vänner inte låter mig säga att jag är sjuk. Som förra året till exempel när jag trodde att jag hade körtelfeber och det visade sig vara en vanlig halsinfektion då agerade alla självbelåtet och sa att de visste att det inte var något allvarligt fel på mig. Samma sak hände mig när jag fick veta att det inte var mul- och klövsjukan jag led av. De blir alltid så nöjda när de får reda på att det inte är någon allvarlig sjukdom jag lider av.”

”Det blev allt svårare för mig att få folk att tro på mina problem”, säger Calle. ”Alla intyg från olika doktorer där det stod att jag var frisk som en nötkärna togs emot av mina vänner med öppna armar och kommentarer som: ’Vad var det vi sa?’ Men jag letade upp några riktiga kvacksalvare som gav mig olika diagnoser såsom ’opiummissbrukare i ett tidigare liv’ och ’allergisk mot syre’.”

”Men jag visste att allt det där antagligen bara var struntsnack. Men tack vare Dr. Njuhres forskning så har jag fått något att hålla fast vid. Att få diagnosen HS som jag har fått är ju en diagnos som är ganska odiskutabel.”

När han får frågan om han är bitter gentemot sina vänner som sa att han skulle vara tacksam för sin hälsa svarar Calle Mattisson: ”Definitivt. Jag har alltid vetat att det var något fel på mig och nu är det bevisat.”

Dr. Njuhres forskning har även mottagits väl av SHIF, Svenska Hypokondrikers IntresseFörening, och som beskrev rapporten som lång och full av diagram på en presskonferens med ett väldigt litet antal besökare.

”Den här rapporten bevisar att vi har rätt”, säger SHIF:s taleskvinna Gyðja Sigursveinsdóttir som för tillfället tror att hon har diarré och tennisarmbåge. ”Rapporten visar klart och tydligt att vi verkligen inbillar oss alla dessa sjukdomar och inte bara inbillar oss att vi inbillar oss dem.”

IT-chefer i USA tvingas extraknäcka

På grund av den senaste tidens rasande börskurser, speciellt inom IT- och tekniksektorn, har många av teknikbolagens högsta chefer i USA tvingats skaffa extraknäck. ”Det

error: Innehållet är skyddat!